«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φορολογεί τους αγρότες για την αποζημίωση του COVID-19»

Ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσε ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό και Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, που συνυπογράφεται και από άλλους βουλευτές, σχετικά με την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των αγροτών από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θεωρούν εσφαλμένα ως επιδότηση, την αποζημίωση για τον COVID-19  αλλά και τις επενδυτικές ενισχύσεις.

Στην ερώτηση ο βουλευτής επισημαίνει ότι, η καταβολή της αποζημίωσης στους αγρότες ως αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς, που υπέστησαν από την πανδημία, πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων και  ήταν ένα έκτακτο μέτρο και αφορά την παραγωγή του 2020 και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επιδότηση και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ απόλυτα εσφαλμένα θεωρεί τα χρήματα αυτά ως επιδότηση και εισόδημα, με αποτέλεσμα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που θα ξεπεράσουν τα ποσά των 5.000 στις επιδοτήσεις, να οδηγούνται σε αναγκαστική μετάπτωση στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, τουλάχιστον για τρία χρόνια, με επιβάρυνση τόσο γραφειοκρατική, όσο και οικονομική.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η λανθασμένη αυτή εκδοχή εφαρμόζεται από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με έγγραφο του Κλαδικού Εθνικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων και για χιλιάδες αμπελουργούς τους τελευταίους μήνες του 2020, καθώς οι αμπελουργοί έλαβαν για πρώτη φορά μια απρόσμενη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, για τα προγράμματα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, που προέβησαν στις προβλεπόμενες φυτεύσεις (επενδύσεις) το 2019, εισπράττοντας παράλληλα  την προβλεπόμενη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταχωρίσει λανθασμένα τις αποζημιώσεις του COVID-19 στο 2019 και αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος 2019.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί, τι θα πράξουν άμεσα, ώστε οι  αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ να διορθώσουν το λάθος και να σταματήσουν την βλάβη των αμπελουργών, με το να θεωρούν την έκτακτη αποζημίωση λόγω COIVD-19, ως επιδότηση και την εφάπαξ επενδυτική ενίσχυση, ως εισόδημα.   

Share...

nea

Next Post

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ ...ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ & ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Πε Ιαν 21 , 2021
Το Εργατικό Κέντρο Θήβας καταγγέλλει την απαράδεκτη κίνηση του  επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, να καταθέσει αγωγή και να διεκδικεί από την διοίκηση της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας το ποσό των δύο (2) εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη  και δυσφήμηση  στο πρόσωπό του . «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι, που λέει και […]

Σας ενδιαφέρουν