Ποιο είναι τελικά το αληθινό νόημα των γιορτών;

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Τα Χριστούγεννα, θεωρούνται μια παραδοσιακή γιορτή, συνδεδεμένη άρρηκτα με την πίστη, μια γιορτή που μας δένει με την κληρονομιά του τόπου μας, με τα ήθη και τα έθιμα που μεταφέρονται μέσα από το χρόνο στις επόμενες γενιές και μας προσδίδουν μια αίσθηση ταυτότητας και ύπαρξης.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων, αποτελούν αναμφίβολα για πολλούς από εμάς την ωραιότερη εποχή του χρόνου, προσμένοντάς την με ανυπομονησία και περίσσεια χαρά. Τα πολύχρωμα λαμπιόνια, το χριστουγεννιάτικο στολισμένο δέντρο, η υπερφορτωμένη διακόσμηση που ποτέ δεν είναι αρκετή, οι χαρούμενες μουσικές μελωδίες, ο Άγιος Βασίλης με το γεμάτο δώρα σάκο του, τα οικογενειακά τραπέζια πλημμυρισμένα νόστιμα εδέσματα και λαχταριστά γλυκίσματα και η κοπή της βασιλόπιτας με το τυχερό φλουρί της, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ημερών που τις μεταμορφώνουν και τις κάνουν να φαντάζουν μαγικές σε μικρούς μα και σε μεγάλους. 

Ημέρες γιορτινές, γεμάτες από χρώματα, συναισθήματα, ζεστασιά, ευφορία και θαλπωρή που σχεδόν κανέναν δεν αφήνουν αδιάφορο.

Η μαγεία και η γιορτινή ατμόσφαιρα που περικλείει ο τελευταίος μήνας της χρονιάς, μας δίνει τη δυνατότητα να χαρούμε και να μοιραστούμε όμορφες, ευτυχισμένες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα λαμβάνοντας και προσφέροντας το πολύτιμο δώρο της αγάπης που ας μη ξεχνάμε, αποτελεί την πεμπτουσία της Χριστιανικής Διδασκαλίας. Αυτό το πανανθρώπινο συναίσθημα, η ενεργητική δύναμη της ζωής που την αισθάνεσαι χωρίς να την ορίζεις, που γίνεται αντιληπτή μέσα από πράξεις και όχι από λόγια είναι αναντίρρητα αυτό που πραγματικά όλοι έχουμε ανάγκη!   

Το βαθύτερο νόημα των ημερών αλλά και το πιο ουσιαστικό, που τείνει στις μέρες να φθαρεί και να ξεχαστεί, είναι αναμφισβήτητα εκείνο της προσφοράς. Ο πυρετώδης ρυθμός της καθημερινότητας, η αποξένωση των ανθρώπινων σχέσεων, οι αυξανόμενες απαιτήσεις και οι εξοντωτικοί ρυθμοί που ακολουθούμε, παύουν να μας απορροφούν αυτές τις ημέρες και έτσι, μπορούμε να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας και μέρος από το χρόνο μας για να προσφέρουμε υλικά αλλά και πολύτιμα συναισθηματικά αγαθά σε οικογένεια, σε φίλους και σε συνανθρώπους μας.    

Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να πρεσβεύει σε κάτι περισσότερο από το στόλισμα ενός δέντρου, από ένα πλούσιο δείπνο ή από την ανταλλαγή δώρων. Δε θεωρούνται ήσσονος σημασίας φυσικά και δικαίως συντελούν στο να μεταμορφώσουν τις ημέρες σε ξεχωριστές, αλλά επισημαίνω ότι η ουσιαστική αξία των γιορτών, κρύβεται βαθιά μέσα στον καθένα από εμάς. Αναμοχλεύοντας στα άβατα του εσωτερικού μας κόσμου θα έρθουμε αντιμέτωποι με έννοιες και αξίες που διαθέτουμε και μπορούμε απλόχερα να προσφέρουμε χωρίς αντάλλαγμα, πράξεις που θα συνδράμουν στην αγαλλίαση και την ευφροσύνη της ψυχής και θα χαρίσουν μια όμορφη συναισθηματική και συγκινησιακή φόρτιση τόσο σε εμάς όσο και στους αποδέκτες. 

Φέτος τα Χριστούγεννα ας αφήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους, ας τσαλακωθούμε και ας επηρεαστούμε από το πραγματικό πνεύμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την ανιδιοτελή προσφορά. Αυτό είναι το αληθινό νόημα των γιορτών που θα παραμείνει ζωντανό και θα μας συντροφεύει, όταν τα φώτα σβήσουν …

Ας χαρίσουμε δώρα μοναδικά, ανέλπιστα, απρόσμενα, που δε τοποθετούνται σε κουτιά, που δε μπορούν να τυλιχτούν με πολύχρωμα χαρτόνια. Να μοιράσουμε αγάπη, φιλία, χαρά, ευτυχία, σεβασμό, φιλότιμο, αληθινά χαμόγελα, μια αγκαλιά από καρδιάς, φροντίδα, ενότητα, ομόνοια και ελπίδα σε όσους!

Εύχομαι από καρδιάς, μια δημιουργική και ευτυχισμένη νέα χρονιά!

Καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελα αισιοδοξίας!!!

Share...

nea

Next Post

Χριστουγεννιάτικο, διαδικτυακό χωριό του Δήμου Θηβαίων

Πε Δεκ 24 , 2020
Επειδή και φέτος τα παιδιά πρέπει να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων, ο Δήμος Θηβαίων δημιούργησε ένα χριστουγεννιάτικo, anti-covid διαδικτυακό χωριό.  Αυτό το ξεχωριστό χωριό, που αναστατώνεται από την άφιξη ενός μικρού εξωγήινου, περιλαμβάνει livestreaming μεταδόσεις και πολλές δράσεις(θέατρο σκιών, μαγικά, κουκλοθέατρο, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, μαθήματα παρασκευής χριστουγεννιάτικων γλυκών, περιηγήσεις σε […]