ΖΩΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ:Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός  
π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
                        π.Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
                            Διευθυντής Τμημ.Διατροφολογίας  New York College


                        

  • Τα ζωϊκά τρόφιμα ,πέραν των προβλήμάτων υγείας , δημιουργούν: περιβαλλοντικά προβλήματα με κυρίαρχο αυτό του φαινομένου του θερμοκηπίου, απαιτούν τεράστιες εκτάσεις γής ,δαπανούν  απίστευτες ποσότητες ενέργειας και νερού και η κακοποίηση των κτηνοτροφικών ζώων αποτελεί πραγματική μάστιγγα.Η Τρίτη επανάσταση στον τομέα των τροφίμων είναι η παραγωγή ζωικών τροφίμων με συστατικά από το φυτικό βασίλειο ή από κύτταρα ζώων ή με βιοτεχνολογικές μεθόδους.
  • Η Τρίτη Επανάσταση στα Τρόφιμα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  • Α.Μικρές ολιγοπρόσωπες,ευέλικτες εταιρείες,εκμεταλλεύονται μια  ιδέα.
  • Β. Μικρές ,φθηνές εγκαταστάσεις με μικρό εργατικό δυναμικό.
  • Γ.Αντικαθιστούν τα ζωικά προϊόντα με φυτικά
  • Δ.Χρησιμοποιούν αποκλειστικά υψηλής τεχνολογίας βιοτεχνολογία,τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Ε.Τα προϊόντα τους προορίζονται και κυκλοφορούν άμεσα στην διεθνή αγορά.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 1.Heuros: Έτος ίδρυσης2018. Ιδρυτής ο Nick Beaumont με έδρα τη Brisbane στην Αυστραλία. Η Heuros βασίζεται στην παραγωγή κυτταροκαλλιεργειών από κυτταρικες σειρές μυών βοοειδών ή κοτόπουλων, μέσα σε διάλυμα που δεν περιέχει ζωϊκά συστατικά, ή γενετικά τροποποιημένα υλικά ή υλικά γενετικής μηχανικής. Από την τεχνολογία αυτή παράγεται από μυϊκή μάζα, μοσχαριών ή κοτόπουλων.

2. Remilk: Έτος ίδρυσης το 2019 με ιδρυτές: Avina Woffa, Ori Cohar με έδρα το TelAviv στο Ισραήλ. Η Remilk με ενζυματική τεχνολογία (fermentation) αναπαράγει πρωτεϊνες γάλακτος χωρίς την παρέμβαση αγελάδων και παράγει γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες κλπ, που έχουν την ίδια γεύση με τα αντίστοιχα ζωϊκά προϊόντα και είναι πλούσια σε πρωτεϊνες. Η βάση των προϊόντων αυτών είναι φυτά,είδη χορταρικών που με τους κατάλληλους μύκητες παράγουν γάλα κλπ.

    3. H SHIOK MEATS  έχει την έδρα της στην Σιγκαπούρη και παράγει αστακούς από κύτταρα αστακών ,προγραμματίζει και άλλα οστρακοειδή.Η εταιρεία στοχεύει στην πιο υγιεινή και πιο φιλική στο περιβάλλον παραγωγή αστακών ,αφού για το ψάρεμα κάθε αστακού απαιτούνται 10.000 λίτρα  πετρελαίου.

     4. H CHANGE FOODS είναι Αυστραλο-Αμερικανική εταιρεία και παράγει τυριά με βιοτεχνολογικές μεθόδους χρησιμοποιώντας μικρο-οργανισμούς.Αντί να παίρνουμε το γάλα από τις ογκώδεις αγελάδες και από εκεί να φτιάχνουμε τυριά ,χρησιμοποιούμε μικρο-οργανισμούς πού παράγουν άλλοι την πρωτείνη του τυριού ,την καζεϊνη,άλλοι μύκητες τα λιπίδια,αρώματα κλπ.Η βιοτεχνολογική παραγωγή τυριών είναι είκοσι φορές προτιμότερη περιβαλλοντικά από εκείνη του γάλακτος των βοοειδών.

Τα μέχρι σήμερα εμφανιζόμενα μειονεκτήματα ότι είναι προϊόντα υπερ-επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού σύντομα θα ξεπερασθούν.Επίσης το υψηλό κόστος ιδιαίτερα αυτών που παράγωνται από κύτταρα ζώων σταδιακά θα μειώνεται,οσο η κατανάλωση θα αυξάνει και η τεχνολογία θα βελτιώνεται.Προτάση:

  • Η πολιτεία να καθιερώσει,χρηματοδότηση , κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των αγροτών , αγροτικών επιχειρήσεων και ΑΕΙ, στην εξελισσόμενη επανάσταση της γεωργικής παραγωγής «ζωϊκά τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο και κύτταρα ζώων».
Share...

nea

Next Post

Κρούσμα κορονοϊού στο Δημαρχείο Λιβαδειάς

Πε Δεκ 10 , 2020
Μετά τη διενέργεια γρήγορου τεστ (rapid test) σε στέλεχος του Δήμου Λεβαδέων διαγνώσθηκε πιθανά θετικός στον κορωνοϊό και θα υποβληθεί σε περαιτέρω μοριακό έλεγχο. Το υγειονομικό κλιμάκιο του Δήμου διενεργεί γρήγορα τεστ σε όλους τους υπαλλήλους που βρέθηκαν σε στενή επαφή με το πιθανό κρούσμα, ενώ μετά τη λήξη του ωραρίου […]

Σας ενδιαφέρουν