Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός
Διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής, New York College
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ.

Είναι γεγονός ότι όσο δεν τηρούνται πλήρως οι κανόνες περιορισμού: κοινωνική απόσταση, μάσκα, υγιεινή, τα κρούσματα θα αυξάνονται ,οι κλινικές θα γεμίζουν, οι διασωληνομένοι θα συνωστίζονται, οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα εξαντλούνται και οι θάνατοι θα αυξάνονται. Αυτά είναι τα μόνα προληπτικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα είναι σκληρά επιβαρύνουν αφόρητα την οικονομία, αλλά φέρνουν αποτέλεσμα, δεν έχουμε καλύτερη επιλογή.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου με τον ερχομό του εμβολίου που η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 22,5 εκατ. δόσεις που θα είναι δωρεάν, προσβάσιμα σε όλους με προτεραιότητα σε υγειονομικό προσωπικό, σώματα ασφαλείας, ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. Τα εμβόλια θα διανεμηθούν σε πάνω από 1.100 ειδικά διαμορφωμένα Κέντρα Υγείας με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό γιατί το εμβόλιο παρασκευάζεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται στους – 70 βαθμούς Κελσίου.Τα εμβόλια τέσσερα τον αριθμόν τα διαπραγματεύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και τα οποία θα έχουν ήδη βελτιωθεί όταν θα κυκλοφορήσουν τόσο όσον αφορά τις συνθήκες συντήρησης, οσο και στην αποτελεσματικότητα τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού, θα έχουμε τότε αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και ο Covid-19 θα αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες ιώσεις, Η1Ν1, κλπ.
Τα εμβόλια, που θα χρησιμοποιηθούν είτε στην Ρωσία, είτε στην Κίνα, είτε στις ΗΠΑ ,είτε στην Ε.Ε. από τον Δεκέμβρη ,θα είναι όλα αποτελεσματικά και η δράση τους θα αρχίζει δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό που θα είναι σε δύο δόσεις με διαφορά δέκα περίπου ημερών. Στην Φάση ΙΙΙ που είναι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές, έχουν δοκιμασθεί όχι μόνο σε πέντε χιλιάδες ,όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο, αλλά πολύ περισσότερες από πενήντα χιλιάδες όλων των ηλικιών, εκτός από παιδιά, με όλων των ειδών τα υποκείμενα νοσήματα και όλων των φυλών και διαφορετικών εθνικοτήτων και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χωρίς παρενέργειες. Ένας τοπικός ερεθισμός στο τόπο του εμβολίου, προσωρινός ελαφρύς πυρετός ή πονοκέφαλος δεν είναι παρενέργειες. Τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζωνται από τις μέχρι σήμερα μεταλλάξεις του κορονοϊού, ή και πιθανόν ενδεχόμενες. Όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ρίψη της ατομικής βόμβας, έτσι και η πανδημία θα λήξει με το εμβόλιο.
Η επιστημονική κοινότητα και οι φοιτητές όλων των επιστημών πρέπει να τεθούν επικεφαλής μιας πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και προτροπής του κοινού στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Share...

nea

Next Post

Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα Εργαζομένων του ΟΑΕΔ

Πα Νοέ 27 , 2020
Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 14:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ έτους 2020, καθώς και για την υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Από τις 15 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η διαδικασία μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 241.991 αιτήσεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 69% […]

Σας ενδιαφέρουν