Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας. 

Τιμούμε τους ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημα τους και τόλμησαν, με κίνδυνο της ζωής τους, να παλέψουν για τα ιδανικά τους. Η προσήλωση στις διεκδικήσεις και η αφοσίωση στη δημοκρατία των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών είναι στοιχεία που ανέδειξαν το Νοέμβρη του 1973 στη συλλογική μνήμη.

Η Ελλάδα σήμερα αγωνιά. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που κλονίζει όσα γνωρίζαμε ως σήμερα και θέτει ερωτηματικά ως προς το τι είναι σωστό και το τι είναι λάθος. 

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα και ακολουθεί η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ζούμε ιστορικές στιγμές, χωρίς να διεκδικούμε να γίνουμε ήρωες. Αγωνιζόμαστε ως κοινωνία για να σώσουμε ζωές, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική ισορροπία και για να επιτύχουμε την προοπτική των νέων κόντρα σε μια περίοδο μειωμένων ευκαιριών και ελευθεριών για υγειονομικούς λόγους. 

Θα αγωνιστούμε ώστε όλοι μαζί να βγούμε νικητές από αυτή τη σκληρή περίοδο της νεώτερης ανθρώπινης ιστορίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν μάταιες μάχες. Κάθε μάχη, ακόμη κι αν δεν έχει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα, βοηθά στο να εκπληρωθεί ο σκοπός για την οποία δίδεται.

Θανάσης Ζεκεντές 

Δήμαρχος Λοκρών

Share...

nea

Next Post

Λ. Αυγενάκης: «Οι ερασιτέχνες αθλητές είναι ειδική κατηγορία εργαζομένων και αναζητείται τρόπος ένταξής τους στα μέτρα ενίσχυσης»

Τρ Νοέ 17 , 2020
Τηλεδιάσκεψη με όλους τους Συνδέσμους αθλητών των ομαδικών αθλημάτων πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Συμμετείχαν οι: Γιώργος Μπαντής (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών – ΠΣΑΠ)  Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών – ΠΣΑΚ)  Εβίνα Σταμάτη (Σύνδεσμος Αθλητριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας – ΣΑΚΕ) Παναγιώτης Πελεκούδας, Γιάννης Αχιλλεόπουλος, Στέλλα Χριστοδούλου (Πανελλήνιος […]

Σας ενδιαφέρουν