Αρνηση της Κυβέρνησης να καλύψει νομοθετικά πληγείσες κοινωνικές ομάδες

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου τα αποσπασματικά μέτρα της Κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. 

Ο κ. Γ. Μουλκιώτης, στην ομιλία του, περιέγραψε το μέγεθος και το εύρος των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Οικονομία και της Εργασία και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για αδύναμες ομάδες της κοινωνίας, που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αδιέξοδο, και γι αυτό πρότεινε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία τους

Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Υπουργό:

–        Για τους ανέργους, την παροχή βοηθήματος για όλο το διάστημα που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. 

–        Για τους συνταξιούχους με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ατόμων με αναπηρία, η Πολιτεία να εξασφαλίσει άμεσα ένα εφάπαξ ποσό, μέχρι να εκδοθεί η σύνταξη. 

–        Για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού, να δοθεί το επίδομα ανεργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εργαζόμενοι στην Κέρκυρα, το Βόρειο Αιγαίο και τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν την ανεργία τους μέχρι τις 31/12/2019. 

–        Για τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές ή εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό, αλλά έχουν ίδιους ΚΑΔ με τα σουπερμάρκετ, να είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης που ισχύουν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. 

Επιπλέον, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κηρυχθεί ως υποχρεωτικά εκτελεστή η συλλογική σύμβαση του επισιτισμού, αλλά και να παραταθεί η ισχύς (και η μετενέργεια) των συμβάσεων για ζαχαροπλαστεία, εργοστάσια ζαχαρωτών, και εργαζομένους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια

Ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε επίσης ότι αυτή την περίοδοκαταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα,καθώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δημιουργούν εύλογη ανησυχίαλόγω της αναστολής της υποχρέωσης συμπλήρωσης των εντύπων συμπληρωματικής απασχόλησης ή υπερωριακής απασχόλησης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που αίρει στην πράξη τη δυνατότητα ελέγχου από το ΣΕΠΕ των χρονικών ορίων εργασίας. Επιπλέον, υπογράμμισε τους κινδύνους που ελλοχεύει η θέσπιση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας αλλά και της λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, για δυο εβδομάδες μηνιαίως.

Επεσήμανε δε ότιη Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει την επιβολή της αναστολής των συμβάσεων των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίωνπου έχουν διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας από τους σχολάρχες.

Πρόσθεσε ότιπρέπει υποχρεωτικάνα ενισχυθεί το ΣΕΠΕ,αλλά και να βρεθούν καινα εφαρμοστούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή εφαρμογή των μέτρων.

Ακόμα,ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο 9 της από 20-3-2020 ΠΝΠ, που μειώνει δραστικά τις απολαβές πολλών εργαζομένων και ευνοεί την αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Τέλος, ζήτησε από τον Υπουργό να τοποθετηθεί με σαφήνεια για την πρόθεση της Κυβέρνησης να δεχτεί την τροπολογία που έχει καταθέσει για τρίτη φορά το Κίνημα Αλλαγής για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Βοήθεια στο Σπίτι και εν γένει των εργαζομένων στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τη στήριξη των ενστόλων της πρώτης γραμμής. 

Ο Υπουργός, αρνήθηκε να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις και προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της γνωστήςεπικοινωνιακής λογικής της Κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας απλά, όσα είναι ήδη γνωστά από τις συνεντεύξεις του.

Share...

nea

Next Post

Εθνική υπόθεση η αντιμετώπιση της κρίσης κορονοϊού

Πε Απρ 2 , 2020
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα Κυρίες και κύριοι βουλευτές,  Προσέρχομαι σήμερα στη Βουλή με σύνθεση αναγκαστικά ολιγομελή, όπως το επιβάλλουν οι καιροί, για να καταθέσω έναν πρώτο απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της […]