Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλία για τερματισμό του πολέμου, ενώ Μόσχα και Κίεβο αποκλίνουν
Έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία — ακόμη και αν ο Πούτιν αρνηθεί να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο για το εάν θεωρεί πως ο Πούτιν θα δει πρώτα τον Ζελένσκι, ο Τραμπ απάντησε μονολεκτικά «όχι», προσθέτοντας ότι:
«Θέλουν να συναντήσουν εμένα, κι εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει ο σκοτωμός».
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «καταρχήν συμφωνία» για επικείμενη διμερή συνάντηση Πούτιν-Τραμπ μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τριμερούς συνόδου με τον Ζελένσκι, παρά την επιθυμία του Κιέβου. Όπως ανέφεραν οι ρωσικές αρχές, «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο.
Η διπλωματική «επιστροφή» Τραμπ
Η επικείμενη συνάντηση θα είναι η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πούτιν από την επιστροφή του πρώτου στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, και η πρώτη γενικά από το 2019, όταν είχαν συνομιλήσει στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τη Μόσχα, με στόχο, όπως λέει, να επιτύχει ταχεία αποκλιμάκωση και ειρήνη στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση.
Ωστόσο, ο Τραμπ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις πρόσφατες κινήσεις του Ρώσου προέδρου, διαμηνύοντας πως η Ουάσινγκτον δεν θα μείνει άπραγη.
Το τελεσίγραφο και η… σιωπή
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει στη Μόσχα τελεσίγραφο, ζητώντας συμφωνία με την Ουκρανία έως σήμερα, διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, θα επιβληθούν «πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις».
Ωστόσο, ερωτηθείς χθες για το αν το τελεσίγραφο εξακολουθεί να ισχύει, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας απλώς:
«Θα εξαρτηθεί από τον Πούτιν, θα δούμε τι θα πει».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, συνεχίζει να επιμένει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, ωστόσο το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να αποκλείσει κάθε τέτοια πιθανότητα – τουλάχιστον προς το παρόν.
Καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης κορυφής Τραμπ-Πούτιν αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις, σε ένα πολεμικό μέτωπο που βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
