ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις

Το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ιδιωτική εκπαίδευση ανατρέπει το καθεστώς της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα εποπτεία του κράτους για την προαγωγή και την προστασία του συνταγματικού αγαθού της Παιδείας περιορίζεται στο ελάχιστο και τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με αμιγώς οικονομικά κριτήρια, με βάση τα οποία καθορίζονται όλες οι εκπαιδευτικές λειτουργίες.

 Η απαραίτητη – για την διδακτική και μαθησιακή διαδικασία – παιδαγωγική αυτονομία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αίρεται και την θέση της παίρνει ο απόλυτος έλεγχος των ιδιοκτητών, σε όλα τα πεδία: Στις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στον καθορισμό των εργασιακών σχέσεων, στη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης, στη λειτουργία προαιρετικών δραστηριοτήτων και δράσεων, στην επιλογή διευθυντικών στελεχών χωρίς κριτήρια, στη διαμόρφωση εσωτερικού κανονισμού χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. 

Το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ φαίνεται πως μετατρέπει τη συνολική λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ επιχειρείται η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και εισάγεται ευρύ πεδίο αυθαιρεσίας στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.

 Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ θεωρεί ότι είναι αναγκαίος και απαραίτητος ένας ουσιαστικός διάλογος με  όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς ,  με μόνο στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση,αλλά και τη διαφύλαξη της εργασιακής ασφάλειας των εκπαιδευτικών και θα παρέμβει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου και η ΟΙΕΛΕ προτείνει στην πολιτική ηγεσία την απόσυρση του νομοσχεδίου τουλάχιστον για ένα μήνα και την επανεκκίνηση το Σεπτέμβριο ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όταν θα είναι λειτουργούσα και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Το  συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει την κερκόπορτα για αντίστοιχες μελλοντικές ρυθμίσεις στη δημόσια εκπαίδευση και έμμεση ιδιωτικοποίησή της (σχολείο της αγοράς, ελαστική εργασία, γονεϊκή επιλογή, οικονομική «αυτονομία», vouchers , τιμωρητική ¨δήθεν¨ αξιολόγηση κ.α.), που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των δημόσιων εκπαιδευτικών λειτουργών.

Για την  Εκτελεστική Γραμματεία

του Ν.Τ. Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ

                 Ο Πρόεδρος                                                   Ο  Γραμματέας

               Σπυρίδων Βαζούρας                                        Νικόλαος Μπούρας

Share...

nea

Next Post

Τηλεδιάσκεψη ΣΗΠΕ με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γιάννη Μαστρογεωργίου

Τρ Ιούλ 28 , 2020
Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου είχε το πρωί της Δευτέρας, 27 Ιουλίου, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, «εγκαινιάζοντας» με τον τρόπο αυτό τις εθιμοτυπικές συναντήσεις γνωριμίας, αλλά και κατάθεσης προς την κεντρική διοίκηση, των θέσεων και αιτημάτων του κλάδου.Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία […]

Σας ενδιαφέρουν