ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Για την απαράδεκτη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί

Η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μνημείο – μουσείο της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος αποτελεί μια πράξη υψηλού συμβολισμού και πολιτιστικής ισοπέδωσης.  Περιορίζει την πρόσβαση στη μεγαλύτερη ιστορική παρακαταθήκη της  Κωνσταντινούπολης.

Η Αγία Σοφία είναι κεντρικό σύμβολο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης και ως μουσείο και πολιτιστικός χώρος  παρέμεινε ανοικτό σε όλους, ενώ οι  επισκέπτες του θαύμαζαν τη δομή και τα επίπεδα της ιστορίας και του πολιτισμού που ενσωματώνει. Η μετατροπή της χρήσης αυτού του  μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να  πάρει σαφείς  αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και βρίσκει ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να διαφωνεί και να την καταδικάζει.  

Παράλληλα,  προβληματίζει η ασθενής «παρουσία» της UNESCO που για πρώτη φορά «παρακολουθεί» ένα κράτος – μέλος της να αλλάζει τον χαρακτήρα ενός αναγνωρισμένου από την ίδια μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί την άμεση και ουσιαστική διεθνοποίησή του. Η «τύχη» της Αγίας Σοφίας δεν συνιστά, απλά, ένα  εσωτερικό ζήτημα  της τουρκικής  κρατικής λειτουργίας.  Η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει σε όλο τον κόσμο.

Share...

nea

Next Post

Βαριές καμπάνες σε όσους επιτίθενται σε εφοριακούς

Κυ Ιούλ 26 , 2020
Βαρύς θα πέφτει ο πέλεκυς του νόμου στις περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας εις βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και σε περιπτώσεις παραβάσεων αναφορικά με την τήρηση βιβλίων και τη χρήση ταμειακών μηχανών.Σύμφωνα με τροπολογία, που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της […]

Σας ενδιαφέρουν