Ψήφισμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων καταδικάζει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία, αυτό το Παγκοσμίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί, απόφαση που αποδεικνύει πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα – βήμα. 

Η απόφαση αυτή αποτελεί προσβολή για το χαρακτήρα του ίδιου του μνημείου, καθώς αλλοιώνεται η σημασία του ως συμβόλου συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, οξύνοντας τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών. 

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν ενεργοποιείται καθόλου τυχαία στις 24 Ιούλη, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία αμφισβητεί.  Εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικότερων αμφισβητήσεων της στο Αιγαίο, Έβρο, Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και των επεμβάσεων της σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ.  Την κλιμακούμενη αυτή τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ οφείλουν να καταδικάσουν η Ε.Ε., ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι Διεθνείς Οργανισμοί και το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου αντί να ακολουθούν την τακτική των ίσων αποστάσεων και να ανέχονται, αν δεν ενθαρρύνουν, την τουρκική προκλητικότητα.»   

Share...

nea

Next Post

Να μην συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις

Τε Ιούλ 22 , 2020
Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού  Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τρίτη 21/7/2020 Η ύφεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται από όλους δεδομένη. Γι αυτό και η Ε. Επιτροπή προχώρησε στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, που κάποιοι στη χώρα μας  ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει ένα […]

Σας ενδιαφέρουν