Ο Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος στην εταιρεία ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, Κώστας Πλιακοστάμος, σε ανάρτησή του στο Facebook, δημοσιοποίησετην Αναβολή των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς
Αιτία η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε αίμα, για προγραμματισμένα και έκτακτα περιστατικά, με δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς.
Ο γιατρός αναφέρεται και σε “επικοινωνιακά παιχνίδια” με “συνοπτικές και κρυφές διαδικασίες” για τη δημιουργία μονάδας αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Θήβας.
Η ανάρτηση Πλιακοστάμου:
Αναστολή μέχρι νεωτέρας των ταχτικών χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς λόγω αδυναμίας κάλυψης από το τμήμα αιμοδοσίας. Σοβαρότατο πρόβλημα με άμεσες δυσμενείς συνέπειες σε ασθενείς που αδυνατούν να χειρουργηθούν ακόμη και με σοβαρή παθολογία γενικής χειρουργικής (λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, εντερεκτομές, θυρεοειδεκτομής), ορθοπαιδικής (κατάγματα μηρών, ισχίου) και μαιευτικής -γυναικολογίας.
Η παρακαταθήκη του τμήματος αιμοδοσίας σε μονάδες αίματος έχει πέσει κάτω από το όριο συναγερμού και προκύπτει σχεδόν πλήρης αδυναμία κάλυψης όχι μόνο των προγραμματισμένων χειρουργείων που απαιτούν κάλυψη αίματος αλλά και των χρονίως μεταγγιζομένων που εξαρτάται από το αίμα η ίδια τους η επιβίωση . Η πυροδότηση της σκανδάλης μετάγγισης πλέον συμβαίνει με όλο και με πιο αυστηρά κριτήρια και σε ασθενείς που φθάνουν σε πολύ χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης. Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε καλοκαίρι αλλά όχι σε τόσο ακραίες καταστάσεις που βιώνουμε φέτος. Μέσα στα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε αδυνατώντας να προσφέρουμε σοβαρές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς προστέθηκε και αυτό.
Προ ολίγων ημερών έγινε ανάρτηση από τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Θηβών για νεοσύστατο τμήμα αιμοδοσίας. Έγινε και προσπάθεια δοκιμής της λειτουργίας του με πρόσκληση εθελοντικής αιμοδοσίας στην περιοχή που βρήκε ευτυχώς ανταπόκριση και συγκεντρώθηκαν περίπου ενενήντα (90) μονάδες αίματος. Το παράδοξο είναι ότι ούτε μια δεν διοχετεύθηκε στα ψυγεία του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Λιβαδειάς κι όλες δρομολογήθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας. Το άλλο παράδοξο είναι πώς συστάθηκε τμήμα αιμοδοσίας με συνοπτικές και κρυφές διαδικασίες χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του διοικητή της κυρίας οργανικής μονάδας του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Οι εσπευσμένες κινήσεις του υποδιοικητή του νοσοκομείου Θηβών χωρίς συντονισμό και γνώση με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Λιβαδειάς δημιουργούν προβληματισμό και ως προς τη πρόθεση αλλά και ως προς τη μελλοντική συνεργασία των δύο τμημάτων. Ένα τμήμα αιμοδοσίας προϋποθέτει εξειδικευμένο ιατρό και νοσηλευτές που θα πρέπει εκτός από το να συγκεντρώνουν τις μονάδες αίματος, να τις επεξεργάζονται, να τις ελέγχουν και στο τέλος να τις διοχετεύουν διασταυρωμένες αντιγονικά σε ασθενείς. Αν υπάρχει τελικά, γιατί αμφισβητείται η πραγματική ύπαρξη τουλάχιστον στις διαστάσεις που θέλει να το παρουσιάσει ο υποδιοικητής, τέτοιο τμήμα γιατί ο σεβαστός αυτός αριθμός μονάδων αίματος δεν παρέμεινε στο νοσοκομείο Θηβών για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες του νομού; Ας μην είναι άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του συγκεκριμένου υποδιοικητή για να καλλιεργήσει εντυπώσεις. Η διοίκηση πάντως του νοσοκομείου Λιβαδειάς δεν είναι ενημερωμένη ως προς τη σύσταση και λειτουργία τμήματος αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Θηβών.
Το υπαρκτό από χρόνια τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Λιβαδειάς διαχειρίζεται αξιόπιστα και σοβαρά τις ανάγκες σε αίμα του συνόλου των πολιτών του νομού Βοιωτίας προσφέροντας και στο νοσοκομείο Θηβών προκειμένου να διενεργηθούν με ασφάλεια ταχτικά χειρουργεία. Η απόφαση να μην έχει μερίδιο από αυτή τη δράση και το τμήμα αιμοδοσίας της Λιβαδειάς αδικεί πρωτίστως τους πολίτες της Βοιωτίας συνολικά και θέτει σε μέγιστη ανασφάλεια τους χρόνια εξαρτημένους από μετάγγιση αίματος ασθενείς που εξυπηρετούνται από αυτό.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση της αναστολής των χειρουργείων δεν θα ανατραπεί γρήγορα αν δεν προκύψει εθελοντική προσφορά αίματος από όλους σας στην περιοχή. Αυτή μπορεί να είναι είτε στα πλαίσια συντονισμένης δράσης είτε κατά μόνας χωρίς τυμπανοκρουσίες και φωτογραφίες. Δυστυχώς η έλλειψη αίματος όπως και η έλλειψη νερού δημιουργούν βασανιστικές επιπτώσεις σε όλους και πιο πολύ όταν τα δύο αυτά αγαθά ζωής τα χρειαζόμαστε επειγόντως.