Απαλλάσσονται οι αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος του 2019 – τι ζητούν Πούλου και Μουλκιώτης

Την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου με σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. 

 Στην ερώτηση τους αναφέρουν:

Το τέλος επιτηδεύματος αφορά σε ένα οριζόντιο τέλος, το οποίο εφαρμόστηκε το 2011, κατόπιν πιέσεων της τρόικας, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή λόγω αδυναμίας περιορισμού της με άλλα πιο δίκαια μέσα.

Από την επιβολή αυτού του τέλους εξαιρέθηκαν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος.

Επί ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκαν, επιπλέον, από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Από φέτος και βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, θα κληθούν να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014 (ολοκληρώνεται η 5ετία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (ολοκληρώνεται επίσης η 5ετία τους). Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος ένα τέλος, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι προφανές ότι δεν προτίθεσθε να ενισχύσετε τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμά μας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ».

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προχωρήσουν στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία;

Πάντως το πρωί της Παρασκευής ο  Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος ανακοίνωσε, στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι αναστέλλεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υφ. ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για μισή αποδοχή του αιτήματος από την Κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των αγροτών καθώς πρόκειται για ένα θετικό μεν μέτρο αλλά ημίμετρο και απαιτείται για τους αγρότες κατάργηση τώρα!

Share...

nea

Next Post

Τρείς Γαλάζιες Σημαίες σε ακτές του Δήμου Χαλκιδέων για το 2020

Πα Ιούν 26 , 2020
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που αποτελεί τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη Ελλάδα, «Γαλάζια Σημαία»κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 σκάφη αειφόρου τουρισμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 […]

Σας ενδιαφέρουν