Αρνητική είναι η απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λιβαδειάς στο αίτημα του Δήμου Λιβαδειάς, φαρμακοποιοί να επιβλέπουν και να επιτηρούν εθελοντικά την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου έως ότου ο Δήμος προβεί στη πρόσληψη νέου φαρμακοποιού.
Μάλιστα οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι, δεν υφίσταται θεσμοθετημένο, καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία το οποίο ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων καθώς επίσης δεν αναφέρεται στην κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία τα περί της προμήθειας, χορήγησης και αποθήκευσης των φαρμάκων που χορηγούνται ανεξέλεγκτα από τα κοινωνικά φαρμακεία, πόσω μάλλον για την προμήθεια χορήγηση και αποθήκευση ναρκωτικών. Επομένως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λιβαδειάς, για μία ακόμη φορά θέτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας και προστασίας της υγείας των πολιτών από την ανέλεγκτη χορήγηση, προμήθεια και αποθήκευση φαρμάκων και ναρκωτικών.
Ακόμη και αν παραβλέψει κάποιος όλα τα παραπάνω, όπως κάνει ο Δήμος Λεβαδέων για το κοινωνικό φαρμακείο από το 2017 και σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία, συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί, το κοινωνικό «φαρμακείο» του δήμου θα έπρεπε να παραμείνει κλειστό από την ημέρα παραίτησης της προκατόχου φαρμακοποιού, γεγονός που ακόμη και σημερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία εκπροσώπου του Δημοτικής Αρχής με την πρόεδρο του Φ.Σ. Λιβαδειάς, ζητήθηκε, μέλη του συλλόγου, εθελοντικά και εκ περιτροπής, να επιβλέπουν την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου έως ότου ο δήμος προβεί στην πρόσληψη νέου φαρμακοποιού, πρόταση η οποία συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 13/9/2023. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ειπώθηκε δημόσια (είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της συνεδρίασης) ότι αυτό που ενδιαφέρει τους παρευρισκόμενους, μιας και κανείς από τους παρόντες δεν διαφώνησε σε εισήγηση μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η σφραγίδα του φαρμακοποιού, αφού υπάρχει βοηθός φαρμακείου, στο κοινωνικό «φαρμακείο» του δήμου, «που μπορεί να βγάλει την δουλειά.».
Το αίτημα, αν και προφορικό και επομένως ανεπίσημο, συζητήθηκε από το ΔΣ του Φ.Σ. Λιβαδειάς, τα μέλη του οποίου αρνήθηκαν σθεναρά στην πρόταση, μετά από εισήγηση της πρόεδρου, θυμίζοντας ότι τα κοινωνικά φαρμακεία δημιουργήθηκαν την περίοδο της μνημονιακής κρίσης κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, μιας και από τότε επιτρέπονταν η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους πολίτες ΔΩΡΕΑΝ, και επομένως η εκτέλεση αυτών μπορούσε να γίνει από τα κοινοτικά φαρμακεία, διαδικασία που συνεχίζεται έως και σήμερα.
Επιπλέον, η ελλιπής παροχή υγειονομικών υπηρεσιών από το κοινωνικό φαρμακείο της πόλης με ελλιπή γκάμα φαρμάκων, ανοικτές συσκευασίες, συνθήκες φύλαξης μη ελεγχόμενες κτλ, αφ’ ενός δημιουργεί ασθενείς δυο ταχυτήτων και πολίτες Β κατηγορίας χωρίς λόγο, αφ ετέρου η έλλειψη νομοθετικού φαρμακευτικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία μιας υγειονομικής μονάδας, όπως είναι το κοινωνικό «φαρμακείο», υποσκάπτει τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στη περιοχής μας.
Από την άλλη, θα θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Ν. 4512/2018 αρθρο 258 (ΦΕΚ Α’ 5) απαγορεύεται ρητά η χρήση της λέξης «ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» και η εμπορική εκμετάλλευση της, οι παραβάτες του οποίου τιμωρούνται με χρηματικο πρόστιμο
15.000€ και σε περίπτωση υποτροπής με πρόστιμο 30.000€. Το εν λόγω κοινωνικό «φαρμακείο» κάνει χρήση της λέξης αυτής αγνοώντας, ακούσια ή ηθελημένα, την ελληνική νομοθεσία.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και την απαξίωση ενός ολόκληρου επιστημονικού, υγειονομικού κλάδου, δημόσια, στα μικρόφωνα ενός δημοτικού συμβουλίου, ενός κλάδου που έχει προσφέρει πολλά, που σε δύσκολες περιόδους βρέθηκε στη πρώτη γραμμή διαφυλάσσοντας την Δημόσια Υγεία και παρέχοντας υγειονομικές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες με ασφάλεια, οι φαρμακοποιοί της Λιβαδειάς αρνούνται να
συμμετάσχουν, με την σφραγίδα τους βέβαια, στο παράτυπο σχήμα που λέγεται κοινωνικό φαρμακείο.
Συνοψίζοντας το ΔΣ του Φ.Σ. Λιβαδειάς υπενθυμίζει ότι:
Το φάρμακο είναι αγαθό που δίνεται δια χειρός φαρμακοποιού.
Η απουσία φαρμακοποιού αναστέλλει αυτόματα την λειτουργία του φαρμακείου.
Η απουσία νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου καθιστά παράνομη την λειτουργία αυτού.
Η δημιουργία ασθενών 2 ταχυτήτων και πολιτών Β κατηγορίας δεν είναι πολιτική υγείας, ούτε φυσικά η ενδεδειγμένη κοινωνική πολιτική του … πόπολου.
Με απλά λόγια η χρήση του όρου «φαρμακείο», βάσει νόμου του Ελληνικού κράτους είναι ένα brand name κατοχυρωμένο αποκλειστικά και μόνο στους αδειούχους φαρμακοποιούς της επικράτειας.
Είναι λυπηρό που σε Δημοτικό Συμβούλιο πρωτεύουσας νομού, δημόσια, με ανοικτά τα μικρόφωνα και παρόντων υγειονομικών, να ταυτίζονται οι υγειονομικές υπηρεσίες των φαρμακοποιών με την χρήση της σφραγίδας τους και μόνο, να καλούνται δημόσια να παρανομήσουν και να μη υπάρχει κάποιος να παρέμβει για να διορθώσει αυτά που στρεβλώς ειπώθηκαν.