Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

1 min read

Στο επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, παρά τα «μπάνια του λαού», βρίσκονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες.

Κεντρικό διακύβευμα αυτών των εκλογών η αυτονομία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Δυο βασικές αντιλήψεις κυριαρχούν και βρίσκονται σε αναμέτρηση, σε σύγκρουση ανάμεσα στις επιλογές που πρέπει να επιλέξει ο κάθε πολίτης.

Η δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αποκέντρωσε την κεντρική εξουσία, θεσμοθέτησε το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αναδιοργάνωσε θεσμικά τους Δήμους. Παραχώρησε αρμοδιότητες και πόρους. Με βάση τις αρχές και τις αξίες που εκφράζει ο Ευρωπαϊκός  Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας και το τρίπτυχο ΠΑΣΟΚ: Αυτοδιοίκηση-Συμμετοχή-Δημοκρατικός Προγραμματισμός κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες. Στα τέσσερα επίπεδα της σύγχρονης Δημοκρατίας (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά) οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί στη χώρα μας ζωντάνεψαν την ύπαιθρο, αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αποτέλεσαν σοβαρό αναπτυξιακό μοχλό για τις τοπικές κοινωνίες.

Στην άλλη όχθη της συγκεντρωτικής διακυβέρνησης της εξουσίας, η συντηρητική παράταξη επιδιώκει και σήμερα να περιορίσει την αυτονομία των αυτοδιοικητικών θεσμών και να μετατρέψει κυρίως τις περιφέρειες που διαχειρίζονται σοβαρούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους σε προσάρτημα της κεντρικής εξουσίας και κατ’ επέκταση σε κομματικό «λάφυρο». Ο δημοκρατικός περιφερειακός και εθνικός προγραμματισμός θεσμών, φορέων και πολιτών έχει περιοριστεί και τα πάντα καθοδηγούνται από την κεντρική εξουσία. Παράδειγμα κλασσικό ο τρόπος διαχείρισης των 30 δις του ταμείου Ανάκαμψης από ευρωπαϊκούς πόρους. Μία ομάδα σοφών (15 άτομα) αποφάσισαν για το πως θα διατεθούν οι πόροι και πως θα διαμορφώσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας εθνικά, περιφερειακά και τοπικά. Όλοι αυτοί οι φορείς και η κοινωνία δεν κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους και να συμμετέχουν στο γίνεσθαι των τοπικών μας υποθέσεων. 

Αυτές οι δύο αντιλήψεις σήμερα αποτελούν το βασικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η συντηρητική παράταξη της συγκεντρωτικής εξουσίας με τον αέρα της νίκης στις εθνικές εκλογές επιδιώκει με κάθε μέσο και τρόπο, με το δέλεαρ της εξουσίας και της «γκλαμουριάς», να μετατρέψει τους δήμους και κυρίως τις περιφέρειες σε προσαρτήματα της κεντρικής εξουσίας και απλούς διαχειριστές των πόρων, εθνικών ή ευρωπαϊκών. Κατά προέκταση θεωρεί τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς ως «λάφυρο» της συντηρητικής κυρίαρχης εξουσίας που δεν σέβεται την αυτονομία των θεσμών. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συγκρουστούν με αυτές τις αντιλήψεις. Να προστατεύσουν την αυτονομία των θεσμών. Να περιορίσουν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, πρωτίστως, τις περιφέρειες που έχουν καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο για τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες των πολιτών. 

Σε αυτήν την εκλογική μάχη πιστεύω ο κάθε πολίτης πρέπει να δώσει το παρόν. Η διαφύλαξη της αυτονομίας αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξει δημοκρατικός προγραμματισμός στην διαχείριση των αναπτυξιακών πόρων με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών. 

Μονάχα με αυτές τις αντιλήψεις μπορούμε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών και όχι με τις προσωπικές διαμάχες. Πρέπει να δώσουμε χώρο στο συλλογικό με αρχές και αξίες και όχι να περιορίσουμε κάθε δράση μας στο ατομικό. 

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε πολίτη που σέβεται την αυτονομία των θεσμών να δώσει τη δική του μάχη από όποια θέση και να βρίσκεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που αφορά τις τοπικές κοινωνίες και το μέλλον μας. Προσωπικά στο κάλεσμα της παράταξής μου θα ανταποκριθώ και θα αγωνισθώ στην Περιφέρεια μας για τις αρχές της Αυτόνομης Αυτοδιοίκησης του Δημοκρατικού Προγραμματισμού και της Συμμετοχής των πολιτών.

Καιρός η κοινωνία να έρθει στο προσκήνιο και να σχεδιάσει μαζί με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Περιφέρειας για την επόμενη δεκαετία. Την Στερεά Ελλάδα του 2033. Καλώ κάθε πολίτη να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα αλλαγής για καλύτερες μέρες των Στερεοελλαδιτών.

Λουκάς Θ. Αποστολίδης

Δικηγόρος και πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Share...

Διαβάστε επίσης...