Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις κυρώσεις ΠΝΠ, για την διασφάλιση της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με τη συνδρομή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και των ΟΤΑ.
Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν εκφράσει τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε την άρνηση του στη ΠΝΠ, χαρακτηρίζοντας την επικίνδυνη και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται στη διακομιδή ασθενών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προσωπικό μη εξειδικευμένο και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
«Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι 20.000 συμβασιούχοι του ΕΚΑΒ και να βελτιωθούν οι μισθοί τους για να υπάρξει θετική ανταπόκριση και να καλυφθούν οι κενές θέσεις, διαφορετικά οι δημόσιες δομές υγείας είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υποβαθμίζονται», ανέφερε.
Το μέλος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Πέτρος Πετρίδης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «με προχειρότητα και επιπολαιότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ», σημειώνοντας ότι «με ελαφριά τη καρδία αποφασίζει να προχωρήσει σε αποσπάσεις και μετακινήσεις για την στελέχωση των ΕΚΑΒ, με προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ».
«Η απόφαση αυτή δεν αντέχει στη λογική και είναι άκρως επικίνδυνη. Απαιτείται η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι απλά με οδηγούς. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις μετά και τα βαρύτατα περιστατικά που έχουν συμβεί, προχωρά σε μία αδιανόητη και επικίνδυνη λύση για να κερδίσει χρόνο, Δεν είναι δυνατόν η διακομιδή ασθενών να γίνεται από οδηγούς που θα πάρει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού», είπε, ζητώντας την «απόσυρση της διάταξης και την πρόσληψη μόνιμου ή έκτακτου εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες».
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), Γιώργος Κυριάκακης, χαρακτήρισε «προβληματική την στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικό προσωπικό» εκτιμώντας ότι θα προκύψουν σοβαρά θέματα.
«Απαιτείται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει νομικά τους οδηγούς σε περιπτώσεις θανάτου πριν ή μετά την επείγουσα διακομιδή ασθενούς. Η επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει πρωτόκολλα και απαιτείται εκπαίδευση» τόνισε ενώ επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπέρμετρα το προσωπικό την Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη εμπλέκεται στη κατάσβεση των πυρκαγιών».
«Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να απεμπλακεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε.
Θετικός στις διατάξεις που αφορούν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές Α και Β βαθμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «μία πολύ καλή αρχή» και επισημαίνοντας ότι «είναι απόρροια των συνεννοήσεων που έγιναν με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αντιμετωπιστούν και να αποσαφηνιστούν ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα».
Για θετικό νομοσχέδιο έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ανδρέας Εξαδάκτυλος.
Όπως είπε, η παράταση που δίνεται για την θητεία των νυν διοικητών των νοσοκομείων μέχρι τέλη Σεπτέμβρη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει η αξιολόγηση.
Ο κ. Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε επίσης θετικός στο ότι τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και στο ότι στο ΕΚΑΒ, σε κατεπείγουσες ανάγκες, θα μπορούν να συνδράμουν στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη Πυροσβεστική και τους ΟΤΑ.
«Οι μόνιμες προσλήψεις απαιτούν χρόνο. Γνωρίζουμε επίσης ότι η χώρα έχει ανάγκες οι οποίες συστέλλονται και διαστέλλονται. Η ρύθμιση είναι πολύ λογική, όμως, πρέπει να μην αναστείλει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό και η εκπαίδευση να είναι πληρέστερη και διαρκείς για τους ανθρώπους άλλων υπηρεσιών που θα στελεχώσουν το ασθενοφόρα του», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις για την λειτουργία του ΕΚΑΒ και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του», ενώ επεσήμανε ότι «η συνδρομή του πυροσβεστικού σώματος είναι προσωρινή αλλά άμεση και δεν είναι αυτονόητο ότι ένας οδηγός μπορεί να εκπαιδευτεί με σεμινάρια ολίγων ωρών».
Τόνισε ακόμα ότι και το 2016 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, ωστόσο όπως είπε, ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί, «είναι έξω από τη νομιμότητα η ανάθεση καθηκόντων στα στελέχη της».
«Υπάρχει θεσμικό κενό σε περίπτωση ατυχήματος. Πρέπει να υπάρξει σωστό και καθορισμένο πλαίσιο. Σωστή η πρόθεση για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, είναι δεδομένη η βούληση μας να προσφέρουμε στους πολίτες αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη αφού το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υποστελεχωμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις δικές μας ανάγκες. Είναι ανέφικτη και αδύναμη η συνδρομή μας», τόνισε.
Υπέρ του νομοσχεδίου και των διατάξεων που αφορούν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές α’ και β’ βαθμού, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σαφέστατα δημιουργεί μια άλλη πιο ξεκάθαρη εκλογική διαδικασία.
Νατάσα Θωμά / ΠΗΓΗ ΑΠΕ