Συνέντευξη του Θοδωρή Τσάτσου στην Κατερίνα Σιδέρη

1 min read
Κατερίνα Σιδέρη

Ο Θοδωρής Τσάτσος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στην “Black Light”, μια κοινωνική επιχείρηση που απασχολεί κυρίως τυφλούς εργαζόμενους. Οργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε καταστήματα λιανικής πώλησης, ώστε να εξυπηρετούν σωστά πελάτες με οπτική αναπηρία. Επίσης γίνονται βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία και εταιρίες, ώστε να εξοικειωθούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με την τυφλότητα και γενικά τις αναπηρίες.Παράλληλα εργάζεται ως ψυχολόγος και είναι συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους», ο οποίος προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία.

Παρέα με τη Χρυσέλλα Λαγαρία επιμελούνται τη στήλη «Ζούμε, ρε!» των LiFO podcasts με συναρπαστικές ιστορίες από ΑμεΑ για άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων, «Εκτός οπτικού πεδίου» (εκδ. Εύμαρος).

Ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι στα εφηβικά του χρόνια. Έκανε μαθήματα τραγουδιού για οκτώ χρόνια με τη δασκάλα φωνητικής Ασημίνα Μόρφη. Από την ηλικία των δεκαοκτώ, άρχισε να συμμετέχει ως τραγουδιστής σε συγκροτήματα που έπαιζαν κομμάτια ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα» σε δικούς του στίχους και μουσικές των Γρηγόρη Πολύζου, Δημήτρη Ιλεμόσογλου, Κώστα Γάκη, Σπύρου Παρασκευάκου και Γιώργου Κυριάκου. Πρόσφατα, μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη πραγματοποίησαν συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο με τίτλο των παραστάσεων «Μαζί στο φως». Μουσικές παραστάσεις στο απόλυτο σκοτάδι για να βιώσουμε και ίσως κατανοήσουμε πώς είναι να ζεις με τυφλότητα. 

Θοδωρή, μετά το πρώτο σου album «Το πιο δικό μου ψέμα», ήρθε στο φως το εξίσου προσωπικό album, που φέρει τον τίτλο «Εξωγήινος». Πες μας από που εμπνεύστηκες.

Το οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, αρκεί να κινήσει μέσα μου ένα συναίσθημα. ‘Ένα δικό μου βίωμα, κάτι που κάποιος μοιράστηκε μαζί μου, μια τυχαία φράση που άκουσα κάπου, οτιδήποτε.

Το  album περιέχει 8 τραγούδια, στα οποία έχεις γράψει εξ ολοκλήρου τους στίχους. Στα τραγούδια του πρώτου σου albumέθιξες τον έρωτα, επίκαιρα κοινωνικά θέματα, αλλά την ελπίδα. Στον εξωγήινο, με τι πραγματεύεσαι; 

Υπάρχουν και σε αυτό το album τραγούδια για τον έρωτα και την απώλεια. Η διαφορετικότητα, η αβεβαιότητα και η νοσταλγία είναι επίσης θέματα που με απασχολούν και πέρασαν σε κάποιους από τους στίχους. Μιας που αναφερθήκατε και στα κοινωνικά θέματα, υπάρχει και ένα τραγούδι που αναφέρεται στο Δημοψήφισμα του 2015. Ήταν μια περίοδος που με άλλαξε πολύ και ήθελα να αποτυπώσω κάτι από αυτήν σε ένα τραγούδι.

Μίλησέ μας για τις συνεργασίες του εξωγήινου.

Τις περισσότερες μουσικές, όπως και όλες τις ενορχηστρώσεις, τις ανέλαβε ο από χρόνια φίλος και συνεργάτης, Δημήτρης Ιλεμόσογλου. Ένα τραγούδι έχει γράψει ο επίσης καλός φίλος, Κώστας Γάκης. Είχα τη χαρά να έχω αρκετές καινούργιες συνεργασίες σε αυτό το δίσκο. Τον συνθέτη Μιχάλη Νήτα και τον ερμηνευτή Θάνο Παπαγεωργίου τους γνώρισα σε ένα εργαστήρι στιχουργικής με τον Οδυσσέα Ιωάννου. Η ερμηνεύτρια Κέλλυ Βουδούρη, για την οποία δεν έχω αρκετά λόγια για να πω για το πόσο χαρούμενος είμαι για τη γνωριμία και τη συνύπαρξή μας σε αυτή τη δουλειά, καθώς και όλοι οι υπέροχοι μουσικοί φρόντισαν το δίσκο με τα παιξίματά τους. 

Τι είναι αυτό που επιθυμείς να μοιραστείς με τους ακροατές, μέσα από τα τραγούδια του album εξωγήινος; 

Κάθε φορά που δίνω κάτι δικό μου στο κοινό, είναι γιατί θέλω να μοιραστώ αυτό που με καίει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η μόνη μου ελπίδα είναι αυτό το μοίρασμα να δημιουργήσει συναισθήματα και στους αποδέκτες. Χαίρομαι κάθε φορά που ακούω ότι κάποιος βρήκε σε κάποιον από τους στίχους μου λίγο και από εκείνον. 

Έχεις σπουδάσει νομικά και ψυχολογία, ασχολείσαι ένθερμα με την μουσική, εργάζεσαι σε μια κοινωνική επιχείρηση και είσαι ένθερμος οπαδός των podcasts. Εγώ με δυο λόγια θα πω, πως είσαι ένας πολυσχιδής άνθρωπος και δη πολυπράγμων. Μίλησέ μας για τις διαφορετικές ιδιότητές σου και πες μου, πως τα έχεις συγκεράσει μεταξύ τους;

Με τη νομική χωρίσαμε νωρίς και δεν έχουμε πολλά πολλά 😊. Αποφοίτησα και από την επόμενη μέρα διέκοψα κάθε σχέση. Η ψυχολογία παραμένει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου με πολλούς τρόπους, τόσο θεωρητικά, καθώς συνεχίζω να εκπαιδεύομαι, όσο και πρακτικά. Η Blacklight  αποτελείται από μια παρέα ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είμαστε άτομα με οπτική αναπηρία. Εκπαιδεύουμε προσωπικό καταστημάτων λιανικής πώλησης, ώστε να εξυπηρετεί σωστά πελάτες με αναπηρία. Κάνουμε βιωματικές δράσεις σε σχολεία, ώστε να εξοικειωθούν παιδιά και εκπαιδευτικοί με την τυφλότητα. Όσο για την ενασχόλησή μου με τα podcasts, την οφείλω αποκλειστικά στη Χρυσέλλα Λαγαρία, που με ώθησε να κάνουμε τα πρώτα μας podcasts μέσα στην  καραντίνα. Ύστερα σκεφτήκαμε να κάνουμε μια σειρά επεισοδίων που να αφορά την αναπηρία, τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή, η Lifo να βρει ενδιαφέρουσα την ιδέα και να κάνει αυτή τη σκέψη πραγματικότητα. Συμβαίνει να αγαπώ αρκετά πράγματα, διαφορετικά μεταξύ τους και προσπαθώ να φροντίσω όλα αυτά  μου τα κομμάτια. 

Είσαι φανατικός υποστηρικτής περί της ισότητας των μελών μιας κοινωνίας. Αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία τα μέλη της ισότιμα; Αν όχι, που χωλαίνει; Πώς μπορεί όλο αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο;

Δεν νομίζω πως υπήρξε ποτέ κάποια κοινωνία που αντιμετώπισε όλα της τα μέλη ισότιμα. Όσον αφορά στην ισότιμη συμπερίληψη των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή, υπάρχουν πολλά και ουσιαστικά πράγματα να γίνουν ακόμη. Ένα πολύ θεμελιώδες ζήτημα είναι οι παγιωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις που υπάρχουν από μεγάλα μέρη της κοινωνίας για τους αναπήρους. Αυτές οι αντιλήψεις βλάπτουν και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις ζωές πολλών ανθρώπων. Όσο αυτές οι αντιλήψεις αμφισβητούνται και μεταβάλλονται, τόσο η συνύπαρξη αναπήρων και μη θα γίνεται πιο ισότιμη και πιο γόνιμη και για τις δύο πλευρές.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου για τις συναυλίες που πραγματοποιήσατε με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη με τίτλο των παραστάσεων «Μαζί στο φως»;

Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα σε αυτές τις παραστάσεις. Ζήσαμε δύο μαγικές βραδιές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ύστερα ακόμα δύο στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Συνεχίζω να δέχομαι μηνύματα από ανθρώπους που βρέθηκαν σε αυτές τις παραστάσεις και μοιράζονται το πόσο τους άγγιξε αυτή η εμπειρία. Προσωπικά, νιώθω ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τόσο όμορφους ανθρώπους προκειμένου να συμβούν αυτές οι παραστάσεις. Όσα μοιράστηκα μαζί τους, αλλά και με το κοινό που τις παρακολούθησε, έχουν πολύ ξεχωριστή θέση μέσα μου. 

Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια; 

Δεν είμαι άνθρωπος των σχεδίων. Είμαι περισσότερο ανοιχτός στο τι θα φέρει η ζωή μπροστά μου. Αυτή τη στιγμή, έχω στο μυαλό μου να παρουσιάσω τα καινούργια τραγούδια στον κόσμο και στα live που οργανώνουμε μαζί με την Κέλλυ Βουδούρη για αυτόν τον σκοπό. Είναι κάτι που ανυπομονώ να συμβεί και να το απολαύσουμε τόσο εμείς, όσο και αυτοί που θα μας τιμήσουν. 

Share...

Διαβάστε επίσης...