Ερώτηση Γιώτας Πούλου για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών

Την Παρασκευή 29 Μαϊου 2020, η βουλευτής Βοιωτίας κα Πούλου κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τον αιφνιδιαστικό διορισμό διοικητή στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

Η κα Πούλου δήλωσε: «Η συμπερίληψη της δομής Θερμοπυλών στις 32 δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, των οποίων η διοίκηση ασκείτο από Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ,στο πλαίσιο της ανάκτησης του διοικητικού τους ελέγχου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι απαράδεκτη καθώς το Κέντρο των Θερμοπυλών είναι δομή που έχει ιδρυθεί το 2016 και διοικείται έκτοτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πολύ περισσότερο που έγινε παρά τις αντιρρήσεις της Περιφέρειας, χωρίς διαβούλευση με αυτήν και χωρίς απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός με επιστολή του στον Υπουργό ζήτησε την αναθεώρηση της απόφασης, ενώ ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης “Στερεά…Υπεροχής!” κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώ από τον Υπουργό να δικαιολογήσει τον παραγκωνισμό της Περιφέρειας, να επανορθώσει το λάθος, να συνομιλήσει με την Περιφέρεια και να κοινοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία επελέγη ο νέος διοικητής.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα:

«Εποπτεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

Με την 4512/19.05.2020 απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ορίστηκαν διοικητές σε 32 υφιστάμενες δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με βάση την υπ’ αριθ. 1076 Ανοιχτή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος «για την πρόσληψη 32 ατόμων κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ για την πλήρωση της θέσης του Διοικητή επί θητεία, διάρκειας ενός έτους, στις ανοιχτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου». 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η απόφαση αυτή «συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από Διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Η διαδικασία προκήρυξης και επιλογής, ολοκληρώθηκε εσπευσμένα, εν μέσω καραντίνας την Μεγάλη Εβδομάδα και με αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση βρήκε την υγειονομική κρίση ευκαιρία για να επιταχύνει την επιστροφή στις πρακτικές του πελατειακού κράτους, της αποκατάστασης των “δικών της παιδιών” όπως έπραξε με  το όργιο διορισμών (διοικητές νοσοκομείων, ΕΥΠ, μετακλητοί συνεργάτες κλπ), την πανδημία απευθείας αναθέσεων και τη διανομή δημόσιου χρήματος σε ημετέρους (επιμόρφωση επιστημόνων, ΚΕΚ, ιδιωτικές μονάδες υγείας, κ.ά.). 

Η διαχείριση της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης είναι ακόμα ένα πεδίο δόξας αυτών των ολέθριων πρακτικών. Η δημοσιοποίηση των βιογραφικών πολλών διοικητών αποδεικνύει ότι η κομματική ταυτότητα υπερισχύει των ουσιαστικών προσόντων.

Όμως, ανάμεσα στις δομές στις οποίες διορίστηκε διοικητής είναι και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Θερμοπυλών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με επανάχρηση ενός ερειπωμένου ξενοδοχείου στα ιαματικά λουτρά Θερμοπυλών, για να υποδεχτεί έως και 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Έκτοτε λειτουργεί ως υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενταγμένη στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια έχει κατά νόμο συγκροτήσει το κέντρο και έχει εκδόσει διοικητικές πράξεις με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ έχει δαπανήσει ίδιους πόρους για την ανακατασκευή των χώρων και τη λειτουργία του. 

Ωστόσο, το Κέντρο εμφανίστηκε ως νέα δομή (Δομή «ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας), που συστάθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2945/2020 (ΦΕΚ 1016/Β/24-3-2020) «Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία». Η «σύσταση» της δομής Θερμοπυλών παρακάμπτει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και απαξιώνει το μέχρι τώρα έργο της. Έγινε χωρίς διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της Περιφέρειας, όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός (22.5.2020, αρ. πρωτ.: οικ92974/1433), ο οποίος ενημερώθηκε, όπως λέει, από τα ΜΜΕ και ζητά την αναθεώρηση και ορθή επανάληψη της απόφασης. 

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης “Στερεά… Υπεροχής!”  κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη (24-5-2020), θέτει θέμα νομιμότητας της απόφασης για την τοποθέτηση διοικητή, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αλλαγή του status της δομής των Θερμοπυλών.

Επειδή στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών η διοίκηση δεν ασκείτο, έως σήμερα, από Διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά από διοικητικό υπάλληλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή με την ΚΥΑ 2945/2020, αναλαμβάνει την εποπτεία της δομής το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς να έχουν διασαφηνισθεί το καθεστώς της νέας λειτουργίας και ο τρόπος συνεργασίας με την Περιφέρεια.

Επειδή η Κοινή Υπουργική Απόφαση 2945/2020 και ο διορισμός Διοικητή “είναι αιφνιδιασμός και γεννά ανησυχίες και προβληματισμούς στην τοπική κοινωνία”, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πώς δικαιολογείται ο παραγκωνισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η έλλειψη διαβούλευσης για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θερμοπυλών που ιδρύθηκε και λειτουργεί με την ευθύνη και τον προϋπολογισμό της;

2) Σκοπεύει να επανορθώσει το λάθος και να συνομιλήσει με την Περιφέρεια για την αναζήτηση της καλύτερης λύσης, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, όπως προτείνει ο Περιφερειάρχης;

3) Τέλος, με βάση ποια κριτήρια και προσόντα επελέγη ο νέος διοικητής;

Share...

nea

Next Post

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου

Σα Μάι 30 , 2020
Τις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τις δραστηριότητές τους, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις που επανεκκινούν είναι οι εξής παρακάτω και αναφέρονται και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας: 55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας) 55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, […]

Σας ενδιαφέρουν