Ιστορική αναβίωση την Μάχης των Πλαταιών

1 min read

Η ιστορική και νικηφόρα μάχη των Πλαταιών και κομβικής σημασίας για όλη την τότε Ελλάδα, λόγω της νίκης των Ελλήνων έναντι των Περσών, έλαβε χώρα πριν ~2.500 χρόνια, τον Αύγουστο του 479 π.Χ. όπου οι αριθμητικά λιγότεροι Έλληνες, καταφέρνουν να κατατροπώσουν τους Πέρσες, να διαλύσουν τον Περσικό στρατό και να αφανίσουν τον Μαρδόνιο!

Την άνοιξη του 479, και ενώ οι Αθηναίοι έχουν απορρίψει τη πρόταση συμμαχίας των Περσών, με αντάλλαγμα την πλήρη ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Αθήνας, ο Μαρδόνιος στρατοπεδεύει στην περιοχή της Βοιωτίας για να συνεχίσει να λεηλατεί και να κατακτά κομμάτια του ελληνικού εδάφους. Το μέρος ήταν κατάλληλο για μάχη, λόγω των πεδιάδων της περιοχής όπου θα μπορούσε να αναδειχθεί το ιππικό του. 

Το στρατόπεδο των Ελλήνων, με αρχηγό τον Παυσανία από την πλευρά των Σπαρτιατών και τον Αριστείδη από την πλευρά των Αθηναίων, είχε και εκείνο αρχίσει εν δυνάμει, τις προετοιμασίες του και αναμένει το πυρ της έναρξης για την αναμέτρηση που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. 

Αναφορές του Ηρόδοτου μας γνωστοποιούν, ότι στη μάχη των Πλαταιών, συγκεντρώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτικής δύναμης. Περίπου 38.700 οπλίτες και 69.000 βοηθοί οι οποίοι είχαν παραταχθεί στα υψώματα του Κιθαιρώνα. Η Αχίλλειος πτέρνα μας, ήταν η έλλειψη ιππικού… 

Η πρώτη φάση της μάχης έλαβε χώρα τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία των Περσών, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το ιππικό τους, το οποίο αποκρούστηκε με δυναμισμό από την πλευρά των Ελλήνων. 

Μετά την ανασυγκρότηση των στρατευμάτων και την θετική βούληση των θεών απέναντι στις σπονδές του Παυσανία, έπειτα από 8 ημέρες, στις 27 Αυγούστου 479 π.Χ. (κατά μία εκδοχή), ακολούθησε η δεύτερη και καθοριστική φάση. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα, είχαν καταφέρει να ενσωματωθούν με τους Έλληνες και οι ικανότατες ενισχύσεις των Θεσπιέων!

Και οι δυο πλευρές πολεμούσαν με μένος και ανδρεία. Τίποτα λιγότερο δεν αποζητούσαν από τη νίκη. Όλοι γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν καθοριστικής σημασίας και έπρεπε πάση θυσία να επικρατήσουν των αντιπάλων τους!

Οι Έλληνες παρά την μικρή στρατιωτική τους δύναμη, λυσσαλέα, χτυπούσαν, έσφαζαν και κατακρεουργούσαν τον εχθρό καταρρέοντας συνεχώς τις γραμμές της άμυνας του. Εφοδιασμένοι με οργή, πάθος και δίψα για νίκη, μάχονταν ακάματοι, ακατάβλητοι με όραμα τον κοινό τους στόχο.

Απρόσμενα, ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν. Το γεγονός που θα έδινε προβάδισμα και θα έγερνε τη ζυγαριά της μάχης σε καθοριστικό σημείο, ήταν ευνοϊκό για τους Έλληνες. Ο Σπαρτιάτης στρατηγός Αρίμνηστος, πέτυχε να εισχωρήσει μέσα από φρουρά 1.000 επίλεκτων και να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα με πέτρα, απέναντι στον Μαρδόνιο.

Ο Μαρδόνιος κείτεται νεκρός ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους!

Επικρατεί πανδαιμόνιο, κάρφος εν οφθαλμώ για τους Πέρσες. Οι Έλληνες άδραξαν την ευκαιρία και με τις λίγες δυνάμεις που τους είχαν απομείνει διέλυσαν τον Περσικό στρατό. Η αναμέτρηση έλαβε τέλος. Οι Έλληνες έχουν κερδίσει την πολυπόθητη νίκη. Μια νίκη ανέλπιστη με βάση τα δεδομένα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», ο Δήμος Θηβαίων, ο Δημοτικός Οργανισμός Δήμου Θηβαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «ΩΕΡΟΗ» ως συνδιοργανωτές, μας προσκαλούν στην εβδομάδα βιωματικών δράσεων που θα λάβει χώρα από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφερθούμε νοερά στο 479 π.Χ και να παρακολουθήσουμε από κοντά μια από της σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας, όπου 25 ελληνικές πόλεις, συμμάχησαν εναντίων των Περσών και έφεραν στην πολυπόθητη νίκη.

Ένα πλούσιο σε συναισθήματα ταξίδι πίσω στο χρόνο, γεμάτο ιστορία θα σταθεί ικανό να μας μεταλαμπαδεύσει λίγο από την αίγλη των πολεμιστών. 

Η αναβίωση ή ιστορική αναπαράσταση είναι μια πολυδιάστατη ενασχόληση, που ως γενικό στόχο έχει τη βαθύτερη κατανόηση ενός ιστορικού γεγονότος ή μιας ιστορικής εποχής γενικότερα. 

Η αναβίωση της Μάχης που εξελίχθηκε στην ιερή κατά την αρχαιότητα πόλη των Πλαταιών και οι δράσεις που τη συνοδεύουν, έχουν σκοπό να φέρουν σε επαφή ανθρώπους ποικίλων κλάδων και ειδικοτήτων από όλον τον κόσμο, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η σημασία της βιωματικής εμπειρίας σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μέσω της επιστημονικά τεκμηριωμένης έρευνας γύρω από την καθημερινή ζωή και τις στρατιωτικές πρακτικές της αρχαιότητας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων – δράσεων

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

18.00: Η Μάχη των Πλαταιών– Στρατόπεδο αναβιωτών, Πλαταιές

20.00: Τελετή Έναρξης – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Αθηναϊκό δικαστήριο – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

18.00: Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα – Στρατόπεδο αναβιωτών, Πλαταιές

20.30: “Ο Καραγκιόζης & η μάχη των Πλαταιών”. Θέατρο Σκιών της οικογένειας Σπυρόπουλου (Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών)

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

18.00: Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια – Στρατόπεδο αναβιωτών,Πλαταιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Αρχαία Ελληνικά Αγωνίσματα – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών

18.00: Η Μάχη των Πλαταιών– Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

22.00: “Με τη ματιά στο μέλλον”. Συναυλία στην Πλατεία Πλαταιών

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

10.00: Αναβίωση Μάχης Πλαταιών (πλησίον εκκλησίας Αγίου Δημητρίου)

18.00: Οπλίτες – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

21.00: Αναβίωση εορτής Διός Ελευθερίου – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

10.00: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πλαταιών (με δήλωση συμμετοχής)

ΤΡΙΤΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ 26-31 ΙΟΥΛΙΟΥ

09.00-20.00: «ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ». Περιοδική εικαστική έκθεση του Δημήτρη Δήμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Για την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Πλαταιών, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας, καθώς και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του Covid 19. Για τη συμμετοχή σε δράσεις ανοικτών χώρων είναι απαραίτητο να διαθέτουν οι επισκέπτες αντηλιακά μέτρα προσωπικής ασφάλειας και νερό.

Share...

Διαβάστε επίσης...