Η σπουδαιότητα των παραμυθιών για τα παιδιά

1 min read

Συντάκτρια άρθρου: Σιδηροπούλου Ελένη-Χρυσοβαλάντω – Εκπαιδευτικός

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα έμβρυο που μόλις ξεκινούσε τη ζωή του. Σε λίγο καιρό στριφογύριζε μέσα στην κοιλίτσα κάθε φορά που η μαμά του διάβαζε παραμύθια με την ελπίδα το αγέννητο ακόμα μωρό της να την ακούει και να χαίρεται με τις υπέροχες ιστορίες. Έτσι είχε ακούσει πολλά παραμύθια μέχρι την ημέρα που γεννήθηκε. 

Η μαμά του συνέχισε να του διαβάζει παραμύθια και τώρα μπορούσε να κοιτάζει τα ματάκια του και τις χαριτωμένες εκφράσεις του προσώπου του κάθε φορά που άκουγε τις φανταστικές ιστορίες. 

Μεγαλώνοντας οι ήρωες των παραμυθιών άρχισαν να γίνονται πραγματικοί του φίλοι και του έκαναν συντροφιά ακόμα κι όταν έπαιζε με τα παιχνίδια του κι έπλαθε τότε τις δικές του ιστοριούλες με την ατελείωτη φαντασία του. Ένιωθε χαρά και ασφάλεια δίπλα στους παιδικούς ήρωες των παραμυθιών και ήταν σίγουρος ότι θα τον βοηθούσαν σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή. Υπήρχαν φορές που ταυτιζόταν με έναν σούπερ ήρωα κι ένιωθε πολύ πολύ δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό του.

Οι ορίζοντες της φαντασίας του επεκτείνονταν σταδιακά και με τον καιρό και την εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης η αναζήτηση για περισσότερα κείμενα αυξανόταν και προς άλλους τομείς με βιβλία γενικών γνώσεων, κατασκευών, Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, τεχνολογίας και ό,τι κέντριζε το ενδιαφέρον του. Οι φίλοι του επέλεγαν ίδια ή διαφορετική θεματολογία ο καθένας. Τότε αντάλλασαν απόψεις μεταξύ τους, δημιουργούσαν τις δικές τους εργασίες που δεν ήταν ποτέ ίδιες, διαφωνούσαν ή συμφωνούσαν ανάλογα με το τι είχε διαβάσει και τι είχε ζήσει ο καθένας. Έπαιζαν ώρες ολόκληρες δίχως να γνωρίζουν ότι ο μικρός εγκέφαλός τους αναπτυσσόταν όμορφα και τάχιστα όσο περνούσαν τα χρόνια γεγονός σπουδαιότατο για τον δρόμο που θα διάλεγαν στο μέλλον.

Λουλούδι Τριαντάφυλλα Ζωγραφική - Δωρεάν εικόνα στο PixabayΚαι το παιδί μεγάλωνε. Διάβαζε, έγραφε, προσπαθούσε να λύνει τις απορίες του διευρύνοντας το πεδίο των γνώσεών του. Άρχισε να αντιλαμβάνεται και δύσκολες έννοιες όπως η αγάπη και η ευτυχία.

Από την εφηβεία του ως την ενηλικίωση βούτηξε σε έναν κύκλο φιλαναγνωσίας που του άρεσε τόσο πολύ που σήμερα που μιλάμε είναι πια ένας σύγχρονος συγγραφέας με τον δικό του μοναδικό τρόπο έκφρασης και τη δική του ικανότητα γραφής.

Το ταλέντο του εξελίχθηκε σε πολύ γερές βάσεις όλα τα χρόνια της ζωής του. Του έδωσε μία θαυμάσια γεύση του πώς είναι να πετάς στην πραγματικότητα με τη δύναμη του μυαλού σου πάνω στη Γη, αλλά παράλληλα πώς να μάθεις και σε άλλους να πετούν με τον δικό τους τρόπο!

Share...

Διαβάστε επίσης...