Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης αποτελεί πόλο έλξης διεθνών επισκεπτών στην Βόρεια Εύβοια

Σε καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Βόρειας Εύβοιας εξελίσσεται ο αθλητικός τουρισμός, μέσω του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης που ξεκίνησε χθες Παρασκευή 1η Ιουλίου και θα ρίξει την αυλαία αύριο Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, στο Αρτεμίσιο. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άκης Τσώλης, διευθύνων σύμβουλος της Active Media, που έχει αναλάβει το “sports production” του Μαραθωνίου Κολύμβησης, αθλητές από 14 χώρες θα κολυμπήσουν προκειμένου να αναβιώσουν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου.

Ολυμπιονίκες και παγκόσμια αστέρια της μαραθώνιας κολύμβησης είναι παρόντα

Αν και πρόκειται για την τρίτη διοργάνωση, φέτος είναι τέτοια η αποδοχή από την παγκόσμια “κολυμβητική κοινότητα” που Ολυμπιονίκες και παγκόσμια αστέρια της μαραθώνιας κολύμβησης είναι παρόντα. Ο Βούλγαρος Ολυμπιονίκης Petar Stoychev, με 4 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 11 συνεχείς τίτλους σε major international open water marathon swimming FINA series και την εντυπωσιακή θέση του στο International Marathon Swimming Hall of Fame, επιστρέφει και πάλι στη χώρα μας, μετά από δύο χρόνια και την πρώτη του συμμετοχή. Ο Christof Wandratsch, Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής και Hall of Famer μαραθώνιας κολύμβησης που κατέχει πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, κύπελλα και ρεκόρ, θα λάβει μέρος για πρώτη φορά. Στην Ελλάδα θα βρεθεί, επίσης για πρώτη φορά, και η Kate Steels, η Αγγλίδα Hall of Famer που βγήκε Woman of the Year 2021 στα WOWSA Awards της Παγκόσμιας Ένωσης Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης.

Σημειώνεται, ότι μαραθώνιος κολύμβησης αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, ενδεικτικό και της σημασίας που αποδίδει και η τοπική αυτοδιοίκηση στον αθλητικό τουρισμό. Παράλληλα με τον αγώνα θα υλοποιηθούν δυο μουσικές συναυλίες αλλά και ένα φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, με τη συμμετοχή παραγωγών της περιοχής.

Το Πευκί, όπου είναι ο βασικός τόπος διαμονής αθλητών και επισκεπτών του αγώνα, καταγράφει 100% πληρότητα στα καταλύματα του, ενώ και η Αδηψός κινείται με υψηλές πληρότητες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θεόδωρος Ρουμελιώτης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην καρδιά του καλοκαιριού ο κ. Ρουμελιώτης εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σαιζόν σε ό,τι αφορά την Βόρεια Εύβοια. Στο σημείο αυτό εστιάζει και στο voucher των 150 ευρώ που θα δοθεί στους δικαιούχους, αλλά και στον κοινωνικό τουρισμό που θα τρέξει και θα φέρει νέους επισκέπτες στην περιοχή, όπως τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης.

Στόχος για φέτος, η πληρότητα στα καταλύματα να φτάσει το 80%, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Ρουμελιώτης. Το χαρτοφυλάκιο της φιλοξενίας στην Εύβοια περιλαμβάνει 20.000 περίπου κλίνες, εκ των οποίων οι 12.000 είναι ξενοδοχειακές και οι υπόλοιπες καταλύματα ενοικιαζόμενα. Να τονιστεί ότι ο εν λόγω Δήμος διαθέτει το μεγαλύτερος μέρος του ξενοδοχειακού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, καθώς είναι ήδη γνωστός και για τα ιαματικά λουτρά.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης αποτελεί την αναβίωση, ύστερα από 2.500 χρόνια, της αυθεντικής μαραθώνιας κολυμβητικής διαδρομής. Περιλαμβάνει διάφορες διαδρομές κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Ο κολυμβητικός αγώνας παρέχει τη δυνατότητα στους σύγχρονους κολυμβητές να μιμηθούν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου. Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης 14.5χλμ, 10χλμ, 5χλμ, 3χλμ, 1.5χλμ και 500μ. (για παιδιά) στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Η Ιστορία του Σκυλλία

Ο Σκυλλίας και η κόρη του, Ύδνα, αποτελούν τους πρώτους κολυμβητές υπεραποστάσεων όπως καταγράφονται στα κείμενα της παγκόσμιας ιστορίας. Η ιστορία του Σκυλλία και της Ύδνας αναφέρει πως το 480 π.Χ., μετά από σειρά θαυμαστών επιτευγμάτων στις καταδύσεις, συνελήφθησαν από τον περσικό στρατό ο οποίος τους επιβίβασε σε πλοίο του στόλου του καθώς ήθελε να τους χρησιμοποιήσει για «κυνήγι» ενάλιων θησαυρών σε ναυάγια της εποχής. Στην συνέχεια, όμως, οι ιστορικοί κολυμβητές αντιλήφθηκαν ότι οι Πέρσες σκόπευαν να τους χρησιμοποιήσουν στην επικείμενη ναυμαχία του Αρτεμισίου, γεγονός που θα έφερνε τον Σκυλλία και την Ύδνα αντιμέτωπους με τους ομοεθνείς τους. Μαθαίνοντας λοιπόν τα νέα οι Αρχαίοι ήρωες βούτηξαν στη θάλασσα, έκοψαν τα σκοινιά από τις άγκυρες των περσικών πλοίων και ξεκίνησαν το κολυμβητικό τους ταξίδι μέχρι το Αρτεμίσιο για να ενημερώσουν τον ελληνικό στόλο.

Τα ιστορικά κατορθώματα των δυο αυτών κολυμβητών έχουν καταγραφεί από τον πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο, ο οποίος εκθείασε τον Σκυλλία και την Ύδνα, τόσο για τις κολυμβητικές τους ικανότητες όσο και για την σημασία των πληροφοριών που μετέφεραν στους Έλληνες, οι οποίες επέτρεψαν στον Στόλο να οργανωθεί για τις επικείμενες ναυμαχίες και τελικά να θριαμβεύσει. Με αυτό τον τρόπο καταγράφηκε στην ιστορία πριν 2.500 χρόνια η πρώτη μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, η οποία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υπολογίζεται στα 80 στάδια, δηλαδή 9 ναυτικά μίλια!

Προς τιμήν των πρώτων κολυμβητών υπεραποστάσεων, του Σκυλλία και της Ύδνας, διεξάγεται η διοργάνωση «Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης», στα στενά του Αρτεμισίου, δηλαδή την τοποθεσία της ιστορικής ναυμαχίας μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Ο κολυμβητικός αγώνας δίνει συνεπώς τη δυνατότητα στους σύγχρονους κολυμβητές να μιμηθούν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου.

Η διοργάνωση προωθεί το ιστορικής σημασίας επίτευγμα των πρώτων κολυμβητών μαραθώνιας διαδρομής και έχει ως στόχο την προβολή και διάδοση του ιστορικού πλούτου του Αρτεμισίου και της Ελλάδας συνολικά, τονίζουν οι διοργανωτές του αγώνα.

Κ. Χαλκιαδάκης / ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Share...

nea

Next Post

Αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ορισμένα δρομολόγια

Σα Ιούλ 2 , 2022
Σε αυξήσεις των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από 4% έως 8% μεσοσταθμικά για ορισμένα μόνο ακτοπλοϊκά δρομολόγια και κυρίως από το λιμάνι του Πειραιά, προχώρησαν από χθες Παρασκευή 1η Ιουλίου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Από το λιμάνι της Ραφήνας οι τιμές των ατομικών εισιτηρίων με συμβατικά πλοία για Άνδρο, Τήνο και […]

Σας ενδιαφέρουν