Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμούμε τα χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους, που εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και που υπέστησαν απάνθρωπες αγριότητες το 1919, στο πλαίσιο του οργανωμένου τουρκικού σχεδίου για τον αφανισμό της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας στον Πόντο.  Μια γενοκτονία που ακόμη και σήμερα μετά από 101 χρόνια, παραμένει να μη χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και να μην έχει αποδοθεί η πλήρης δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού. 

Οι Έλληνες του Πόντου αποτελούσαν μια ακμάζουσα εθνοτική ομάδα στη Μικρά Ασία, με σημαντική πολιτισμική δράση.  Στη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα και σε άλλες σημαντικές πόλεις της περιοχής, το ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο ήταν ιδιαιτέρως έντονο, καθώς λειτουργούσαν καλά οργανωμένα σχολεία, τυπογραφεία, λέσχες και θέατρα, τα οποία αποδείκνυαν το υψηλό πνευματικό επίπεδο, συνέπεια της καλής οικονομικής κατάστασης της ελληνικής μειονότητας.

Όσοι διασώθηκαν από την εθνοκάθαρση του τουρκικού στρατού κατέφυγαν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, ενώ περίπου 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα, οι οποίοι με το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο συνεισέφεραν στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην άνθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του Ελλήνων Ποντίων, όχι μόνο για μη χαθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και για να αποτραπούν παρόμοιες ειδεχθείς πράξεις στο μέλλον.  

Share...

nea

Next Post

Ενισχύεται το πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας

Τρ Μάι 19 , 2020
Ενισχύεται το πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας. 9.000 θέσεις επιδότησης της εργασίας σε περισσότερες επιχειρήσεις, με περισσότερες αποδοχές, μεγαλύτερη επιχορήγηση και απλουστευμένες διαδικασίες. Σημαντικές βελτιώσεις και ενισχύσεις του προγράμματος «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και αναβάθμισης των ενεργητικών […]