Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ –  ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ»

1 min read

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Τ.Ο. Θήβας  – Οινοφύτων του ΚΚΕ με θέμα «Σεισμική Δραστηριότητα στη Θήβα – Άμεσα Μέτρα Αντισεισμικής Θωράκισης» την Παρασκευή 27 Μάη στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν κέντρισαν το ενδιαφέρον κατοίκων, εργαζομένων κι εκπροσώπων φορέων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική εκδήλωση αναλυτικής δημόσιας ενημέρωσης από επιστήμονες για το φαινόμενο της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην πόλη. Ακριβώς αυτό το γεγονός σχολιάσθηκε θετικά από πολύ ευρύτερο κόσμο.

 Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Α. Τουλουμάκος, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα το ΚΚΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επικεντρώνοντας στην ανάγκη να γίνουν με κρατική ευθύνη μελέτες στατικότητας στα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σχολεία, και στον οικισμό των εργατικών κατοικιών ΘΗΒΑ ΙΙΙ, όπως κι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και στα παλαιά κτήρια της πόλης.

Στη συνέχεια η Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια σεισμολογίας του ΑΠΘ παρουσίασε με βάση διεθνή επιστημονικά συμπεράσματα τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται όσον αφορά τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας τόσο πριν όσο και κατά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη των προληπτικών μέτρων θωράκισης των κτηρίων και της ενημέρωσης των κατοίκων.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας παρουσίασε και με οπτικά μέσα την πορεία του φαινομένου χωρικά και χρονικά, επισημαίνοντας ότι το εύρος των μέχρι σήμερα σεισμών «δείχνει» ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν αναμένεται ένας ισχυρός σεισμός. Ωστόσο, με δεδομένη και το σεισμικό παρελθόν της περιοχής της Θήβας υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Κοινό συμπέρασμα και των δύο σεισμολόγων ήταν το ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων της περιοχής, με προτεραιότητα σε όσα συγκεντρώνονται καθημερινά πολλοί άνθρωποι.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημήτρη Κουτζή, Πολιτικού Μηχανικού, μέλους του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο Δ. Κουτζής ανέδειξε τη συνολική απαξίωση, υποστελέχωση και υποβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας από το αστικό κράτος, πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στη λογική του «κόστους – οφέλους». Περιέγραψε την παντελή έλλειψη πόρων και στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης, σε αντιδιαστολή με άλλους τομείς, όπως την «πράσινη» ανάπτυξη και την ψηφιακή οικονομία, που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημείωσε ότι οι τεράστιες τεχνικές κι επιστημονικές δυνατότητες για αποτελεσματική αντισεισμική θωράκιση μπορούν να εφαρμοσθούν πλήρως σε μία διαφορετική οργανωμένη, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπου κριτήριο της ανάπτυξης θα είναι οι λαϊκές ανάγκες και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Κατέληξε τέλος στην ανάγκη οι μαζικοί φορείς της περιοχής να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν τόσο από την Τοπική Διοίκηση όσο και την κυβέρνηση την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης.

Με βάση και τη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν δημόσια σχολικά κτήρια που έχουν εμφανή ανάγκη μελέτης στατικότητας, όπως τα σχολικά κτήρια του ΕΠΑΛ και του 1ου Δημοτικού, συγκροτήματα κατοικιών όπως ο παλαιός Προσφυγικός Συνοικισμός ή και δημόσιες κατασκευές που πρέπει άμεσα να ελεγχθούν. 

Share...

Διαβάστε επίσης...