Διανομή ωφελίμου εντόμου για την βιολογική καταπολέμηση της “σφήκας της καστανιάς”

  • Τετάρτη 4.5.2022, προέβη στη διανομή σε όλους τους Ευρυτάνες καστανοπαραγωγούς του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis, για την βιολογική καταπολέμηση της “σφήκας της καστανιάς”, έναν επιβλαβή εχθρό της καστανιάς. Η “σφήκα της καστανιάς” προσβάλει τα διάφορα είδη της καστανιάς, με επακόλουθη την δραματική μείωση παραγωγής κάστανων έως και στο 60-85%, προκαλεί τον συνεχή μαρασμό και την μείωση της ανάπτυξης των νέων δέντρων και στο τέλος την πλήρη εξασθένισή τους και το νέκρωμά τους.
  • ωφέλιμου εντόμου, χρηματοδοτήθηκε από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Ευρυτανίας με το ποσό των 30.000 € και εφαρμόστηκε σε περίπου 1.500 στρέμματα καστανοκαλλιέργειας.
  • Αντιπεριφερειάρχης της Ορεινής- Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας κ. Κατερίνα Καλαντζή, η οποία είχε και τον συντονισμό και την οργάνωση της διανομής του ωφέλιμου εντόμουγια δεύτερη χρονιά. Την όλη ιδέα έχει αγκαλιάσει και από την αρχή ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός. 

Κατά την συνάντηση με τους καστανοπαραγωγούς η Αντιπεριφερειάρχης   Ορεινής -Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας , δήλωσε:

«Η διανομή του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis έχει μεγάλη σημασία για τους καστανοπαραγωγούς καθώς η προμήθειά του με ίδια μέσα είναι δαπανηρή, ενώ αυτή τη στιγμή το κόστος αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως έμπρακτη πράξη στήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα. Η δράση μας αυτή έχει πολλαπλά οφέλη στην αύξηση της παραγωγής ενός πολύ σημαντικού και αναγνωρισμένου προϊόντος, του καστάνου της Ευρυτανίας. Είχα δε την ευκαιρία να διαπιστώσω την ικανοποίηση των καστανοπαραγωγών και μοιράζομαι και εγώ μαζί τους την ελπίδα ότι χάρη στη πρωτοβουλία αυτή, η παραγωγή τους θα επανέλθει σταδιακά στα αρχικά επίπεδα. Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί και  για 3η συνεχή χρονιά». 

Share...

nea

Next Post

Γέμισε νιάτα  το Δίστομο για το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού

Τρ Μάι 10 , 2022
Πλημμύρισε  νιάτα  το Δίστομο τις τελευταίες ημέρες : Περίπου 750 μαθητές και μαθήτριες από 5 σχολεία της Αθήνας και της Βοιωτίας επισκεφθηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου τις τρεις τελευταιες εργασιμες ημέρες,στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων. Συνδύασαν έτσι την εκδρομή τους  με την απόκτηση γνώσεων από το πεδίο της […]

Σας ενδιαφέρουν