Συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ

Με συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα και στη Λάρυμνα οι εργαζόμενοι απαντούν δυναμικά στη νέα αντεργατική μεθόδευση κυβέρνησης – ειδικού εκκαθαριστή για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Στην Αθήνα παραβρέθηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές από δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Μεταξύ άλλων, χαιρέτισαν ο Γιάννης Τζαβάρας από το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την τροπολογία, να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ, να παραμείνει στο Δημόσιο και να εκσυγχρονιστεί. Ο Αλέκος Περράκης πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής επεσήμανε ότι στο στόχαστρο δεν είναι μόνο η ΛΑΡΚΟ, αλλά και τα ΕΛΤΑ και η ΔΕΗ και υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης χαιρέτισε ο Χάρης Σμυρνιώτης από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και άλλοι.

Στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη από την Τρίτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας την απόσυρση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και έχει ήδη οδηγήσει στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούν την άμεση χρηματοδότηση και την επαναφορά της ΛΑΡΚΟ σε πλήρη λειτουργία και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα. 

Μετά τις αποφάσεις για το πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο ειδικός εκκαθαριστής ενημέρωσε τη διοίκηση του εργοστασίου ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος της εταιρείας. Με υπηρεσιακό σημείωμα, ζήτησε από τους τμηματάρχες του εργοστασίου της Λάρυμνας να του προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του εργοστασίου, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, όπου η λειτουργία του εργοστασίου – με ευθύνη των αντεργατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης – δεν ξεπερνά το 20% των δυνατοτήτων του.

Προωθώντας με «γοργό βήμα» τους διαλυτικούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο ειδικός εκκαθαριστής ενημέρωσε τη διοίκηση του εργοστασίου ότι εκτός από το πετσόκομμα αποδοχών και δικαιωμάτων, θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός εκκαθαριστής, με υπηρεσιακό σημείωμα, ζήτησε από τους τμηματάρχες του εργοστασίου της Λάρυμνας, να του προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του εργοστασίου, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, όπου η λειτουργία του εργοστασίου δεν ξεπερνά το 20% των δυνατοτήτων του.

Μπροστά στη συγκεκριμένη εξέλιξη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, προχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης σε έκτακτη συνεδρίαση, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να δοθεί δυναμική απάντηση στους σχεδιασμούς του ειδικού εκκαθαριστή. Άμεσα εργαζόμενοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

«Αφού πρώτα φρόντισαν μέσα από την ειδική εκκαθάριση να σταματήσουν ουσιαστικά τη λειτουργία του εργοστασίου και των υπολοίπων εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, τώρα έρχονται να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα τα σχέδιά τους, που είναι οι απολύσεις και διαθεσιμότητες», δηλώνει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. «Δεν τους φοβόμαστε, ούτε μας αιφνιδιάζουν. Γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός τους στόχος είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στη ΛΑΡΚΟ. Το περιμέναμε ότι μετά από το πετσόκομμα στους μισθούς και τα δικαιώματα, σειρά θα έπαιρναν οι ίδιοι εργαζόμενοι. Με εντολή της κυβέρνησης, ο ειδικός εκκαθαριστής ζήτησε την εφαρμογή προγράμματος ελάττωσης των εργαζομένων. Δεν θα ανεχτούμε να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο σαν “στημένες λεμονόκουπες”. Η κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης είναι μια πρώτη απάντηση, που εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό των κινητοποιήσεών μας και στις 24ωρες απεργίες που έχουμε αποφασίσει μέσα στο Μάη. Να είναι σίγουροι ότι θα κλιμακώσουμε με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Διεκδικούμε την απόσυρση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και έχει ήδη οδηγήσει στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότηση και την επαναφορά της ΛΑΡΚΟ σε πλήρη λειτουργία. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα. Ούτε από το μόνιμο προσωπικό, ούτε από τους εργολαβικούς. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι τη νίκη».

Share...

nea

Next Post

Ανακοίνωση προς τους συγγενείς των ενταφιασμένων στο Νεκροταφείο «Ανάληψη» (Μοσχοπόδι)

Τε Μάι 13 , 2020
Ο Δήμος Θηβαίων γνωστοποιεί στους συγγενείς των ενταφιασμένων σε τάφους «τριετούς ταφής»ότι η Υπηρεσία Νεκροταφείων θα προβεί σε εκταφή όλων των νεκρών ενταφιασμένων μέχρι το έτος 2013 και των οποίων οι συγγενείς τους δεν έχουν ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα αυτοβούλως για την εκταφή.  Παρακαλούνται οι συγγενείς να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία […]

Σας ενδιαφέρουν