Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

1 min read

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αυτή μετά την παρέμβαση μέσω βιντεοσύνδεσης του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Με το επιπλέον ποσό, η αμερικανική βοήθεια «που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Συνολικά «ο πρόεδρος έχει εγκρίνει (βοήθεια) 2 δισεκ. δολαρίων για την ασφάλεια αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση» τα καθήκοντά της και «οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Με βάση το επίσημο πρόγραμμά του, ο κ. Μπάιντεν θα μιλήσει για «τη βοήθεια που χορηγείται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία στις 11:45 (τοπική ώρα· στις 17:45 ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, αρκετά από τα οποία πιέζουν τον αμερικανό πρόεδρο να σκληρύνει περισσότερο τη στάση του έναντι της Ρωσίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη ανταλλάξει απόψεις με πάνω από 100 αμερικανούς αιρετούς μέσω βιντεοδιάσκεψης την 5η Μαρτίου, όταν είχε ζητήσει να επιβληθούν πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που προβλέπει τη δαπάνη συνολικά 13,6 δισεκ. δολαρίων από την Ουάσινγκτον «για να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» καθώς και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η Ουάσινγκτον είχε ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία την περασμένη χρονιά με κάπου 2.600 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και πάνω από 600 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 186 δολαρίων στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο. Το ποσό προστίθεται στα 293 εκατ. δολάρια που έχουν προσφερθεί ήδη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Share...

Διαβάστε επίσης...