Αποκατάσταση της αλήθειας

1 min read

της Ειρήνης Γ. Κατσίπη

Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού σας που μεταδόθηκε στις 2/2/22, υπήρξε και ρεπορτάζ για την κινητοποίηση των Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, που αντιδρούν δυναμικά στις μετακινήσεις Ιατρών από το Νοσ/μείο τους σε άλλες υγειονομικές δομές, και ειδικότερα στη μετακίνηση Νεφρολόγων (για πολλοστή φορά) στο Νοσοκομείο Άμφισσας.Αφού ολοκληρώθηκε η μετάδοση  του μαγνητοσκοπημένου ρεπορτάζ, υπήρξε σχολιασμός από το Διευθυντή ειδήσεων κ. Σιμόπουλο, του οποίου η επαγγελματική ιδιότητα, από ότι πληροφορηθήκαμε, δεν είναι καν η δημοσιογραφία. Τόσο το καλύτερο για το κύρος των υπολοίπων “αληθινών” δημοσιογράφων!
Μετά το αρχικό shock που υποστήκαμε όλοι οι συνάδελφοι για την εμπάθεια και τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο συγκεκριμένος κύριος αναφερόμενος στο σύνολο των Ιατρών του Νοσοκομείου αναφοράς του νομού Βοιωτίας, και αφού δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα από συναδέλφους ανά την επικράτεια, αποφασίσαμε ότι πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:
1. Η κυρία με την αναρρωτική άδεια από τη Λιβαδειά, που δεν πήγε στην Άμφισσα, είναι -εκτός από “κυρία”- Ιατρός Νεφρολόγος υπηρετούσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επί 23 συναπτά έτη, Επιμελήτρια Ά , κάτοχος διδακτορικής διατριβής, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
2. Ο κύριος με το ραβασάκι, είναι -εκτός από “κύριος”- Ιατρός υπηρετών το Εθνικό Σύστημα Υγείας επί 27 συναπτά έτη, Διευθυντής Ορθοπαιδικός, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, και εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας (ΕΝΙΒ).
3.  Τόσοι Νεφρολόγοι από άλλα Νοσοκομεία έχουν πάει να συνδράμουν την Άμφισσα, αλλά όχι οι Νεφρολόγοι του Νοσοκομείου Λιβαδειάς.    Όχι μόνο αυτή τη φορά πήγαν στην Άμφισσα, αλλά και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν οι Νεφρολόγοι του Νοσοκομείου  Λιβαδειάς μετακινήθηκαν για να καλύψουν “έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες”. Το 2012 πληρώσαμε, ως Νεφρολογικό Τμήμα, βαρύ φόρο αίματος, αφού λόγω  κόπωσης και αγανάκτησης η νεοδιορισθείσα συνάδελφος Κ. Κόλλια προτίμησε τελικά να αποσπαστεί στο Ν. Άμφισσας προκειμένου να μπορεί να έχει ένα σταθερό περιβάλλον εργασίας. Η θέση της για το Νοσοκομείο Λιβαδειάς παρέμεινε κενή για τα επόμενα 5 χρόνια.

4. Η Λιβαδειά έχει 3 Νεφρολόγους που δεν τα καταφέρνουν , ενώ η Άμφισσα τα κατάφερνε ακόμα και με 1 Νεφρολόγο.    Καταρχήν, εάν το Νοσοκομείο Λιβαδειάς “δανείζει” κάθε τρεις και λίγο έναν Νεφρολόγο, δεν θα έχει πλέον 3 αλλά 2  Νεφρολόγους!
   Ο φόρτος εργασίας, το πλήθος των ασθενών σε τελικό (130 ασθενείς vs 19 ασθενείς ) αλλά και προτελικό στάδιο νεφρικής νόσου των δύο Νοσοκομείων και των αντίστοιχων τμημάτων απέχουν παρασάγγες, και ΤΑ ΜΕΓΈΘΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΝ ΣΥΓΚΡΊΣΙΜΑ.
    Επιπλέον, στο γεγονός ότι η Νεφρολόγος της ΜΤΝ Άμφισσας ήταν μία και μοναδική ίσως πρέπει να αναζητήσουμε μία από τις αιτίες της παραίτησής της.

5. Η ΜΤΝ Άμφισσας δε λειτουργεί καθημερινά (κι επομένως δε θα κουράσει τους “μετακινούμενους” Νεφρολόγους), κι αυτό μπορεί ο καθένας να το αντιληφθεί, αφού γνωρίζουμε ότι οι νεφροπαθείς δεν κάνουν καθημερινά αιμοκάθαρση.    Το ότι ο κάθε ασθενής δεν κάνει καθημερινά αιμοκάθαρση, δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς του Νοσ/μείου Άμφισσας (19 ασθενείς) κάνουν αιμοκάθαρση μέσα στην ίδια ημέρα, αφού δεν επαρκεί ο αριθμός των μηχανημάτων για κάτι τέτοιο. Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά η ΜΤΝ Άμφισσας λόγω στενότητας χώρου και έλλειψης μηχανημάτων θα πρέπει να “λειτουργεί” (έτσι όπως λειτουργεί…) καθημερινά.

6. Οι ίδιοι οι νεφροπαθείς της Άμφισσας μας λένε ότι στη Μονάδα τους όλα λειτουργούν άψογα, και το επιστημονικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, κ.τ.λ, και ξέρουν αυτοί καλύτερα από όλους.    Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακρίβεια, δείγμα φθηνού λαϊκισμού , αλλά και ένα σκόπιμο νοητικό άλμα “δημοσιογραφικής” αυθαιρεσίας με εξαιρετικά επικίνδυνες προεκτάσεις. Ωραία, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού γίνονται όλα τέλεια, κι αφού οι ασθενείς τα ξέρουν καλύτερα από τον καθένα , τον εξειδικευμένο Νεφρολόγο τι τον χρειάζονται! Δεν θα μπω σε επιστημονικές λεπτομέρειες για να εξηγήσω το αυτονόητο…

7. Η μετακίνηση Νεφρολόγων προς το Νοσοκομείο Άμφισσας είναι φαινόμενο προσωρινό, επειδή : α) Έχει ήδη προκηρυχθεί η θέση.  β) Θα προκηρυχθεί η θέση στις 15/2.  γ) Θα προκηρυχθεί θέση στις 15/2 ως θέση Διευθυντή , και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. δ) Θα προσληφθεί με “μπλοκάκι” ιδιώτης Νεφρολόγος που έδειξε ενδιαφέρον.  Όλα αυτά συγχρόνως, που σημαίνει τίποτα από αυτά! Οι ασθενείς εκεί εμπαίζονται χρόνια τώρα. Λοιπά σχόλια περιττεύουν

                                                                                                                                           

Με εκτίμηση ,

                                                                                                                                      Ειρήνη Γ. Κατσίπη                                                                                                                                      Νεφρολόγος MD, PhD
                                                                                                                                      Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Γ.Ν Λιβαδειάς
                                                                                                                                                                                                                                                                             Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ιατρών Γ.Ν Λιβαδειάς

Share...

Διαβάστε επίσης...