Ερώτηση του ΚΚΕ για τις περικοπές αποδοχών στο προσωπικό της Ε.Α.Β.

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά να μην περικοπούν οι αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Παπαναστάσης και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:Να μην περικοπούν οι αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. 

Η ΕΑΒ απασχολεί σήμερα περί τους 1450 εργαζομένους, αποτελώντας τη βασική βιομηχανία αεροναυπηγικής στη χώρα. Επί δεκαετίες έχει αποδείξει ότι διαθέτει τόσο ικανό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, όσο και σημαντική τεχνογνωσία όχι μόνο στην αεροναυπηγική, όσο και στις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες. Αποτελεί δηλαδή μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα και την οικονομία της χώρας.

Την περασμένη δεκαετία οι εργαζόμενοι υπέστησαν διαδοχικές μειώσεις στις αποδοχές τους τόσο μέσω των τριών μνημονίων, όσο και μέσω της ένταξής τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Οι μειώσεις αυτές ανήλθαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. 

Παράλληλα, η εταιρεία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου βίωσε τις συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης  των αμυντικών βιομηχανιών, έχοντας μετατραπεί στην ουσία σε υποκατασκευαστή της LOCKHEEDMARTINκαι χάνοντας σημαντικές δυνατότητες παραγωγής τόσο αμυντικού εξοπλισμού (πχ ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών), όσο και άλλων προγραμμάτων παραγωγής (πχ παραγωγή ανεμογεννητριών). 

Το αποτέλεσμα των παραπάνω πολιτικών ήταν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων με πολυετή και κρίσιμη εμπειρία και τεχνογνωσία να έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία είτε για συνταξιοδότηση είτε για αναζήτηση εργασίας σε άλλες επιχειρήσεις και χώρες.

Τέλος, κατ’ εφαρμογή των μνημονίων απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο λόγος 1 προς 10 αρχικά και 1 προς 5 μετά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και εφευρέθηκαν οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου (έως 5 έτη) για Εξειδικευμένο τεχνικό, επιστημονικό προσωπικό, με συνέπεια αυτή τη στιγμή περίπου 290 εργαζόμενοι να απασχολούνται με  συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενός έτους που ανανεώνονται έως 5 έτη το πολύ.

Κατά συνέπεια σήμερα η εταιρεία στερείται κάθε προοπτικής, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι λίγο χρονικό διάστημα μετά την απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας οδηγούνται στη λήξη των συμβάσεών τους ή σε αναζήτηση καλύτερης και πιο σταθερής εργασίας σε ανταγωνιστές της ΕΑΒ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε κατόπιν σχετικής υπόδειξης του Υπουργείου Οικονομικών να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό του 2020 το σύνολο των μη μισθολογικών παροχών πλην του γάλακτος, οι οποίες ανέρχονται στο ετήσιο ποσό των 3.070.000 € περίπου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 43 του Ν. 4484/2017.

Ταυτόχρονα, στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκεται και το επίδομα ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας ποσού 150 €, το οποίο λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας, αφού εκκρεμεί από το 2013 η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τον καθορισμό των ειδικοτήτων.

Πέραν του ότι οι παροχές που περικόπτονται οδηγούν σε ακόμη χειρότερη θέση το πιο βασικό ίσως πλεονέκτημα της εταιρείας, δηλαδή τους εργαζόμενούς της, πολλές από αυτές σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, η καθημερινή επαφή με μια σειρά επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πολεμικά μέσα, έχει ως αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους ατυχήματος και αυξημένο ποσοστό παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος και οι πρόωροι θάνατοι λόγω των πολλών και μη πλήρως διερευνημένων επιβαρυντικών παραγόντων.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει ώστε:

  • Να καταργηθεί το άρθρο 43 του Ν. 4484/2017, το οποίο θέτει υπό κηδεμονία τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ουσιαστικά απαγορεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Να υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ που να καθορίζει τις ειδικότητες των εργαζομένων στην ΕΑΒ οι οποίες δικαιούνται την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν όλοι όσοι το λαμβάνουν.
  • Να επιτραπούν οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με προτεραιότητα στους ήδη απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Μαρίνος Γιώργος

Κατσώτης Χρήστος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Share...

nea

Next Post

Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί: Για ποιες παθήσεις προειδοποιεί

Δε Μάι 11 , 2020
Η κεφαλαλγία είναι ένα από τα πλέον κοινά και ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς αλλοιώνει την ποιότητα ζωής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ένας στους δύο πάσχοντες από ημικρανία περιμένει περισσότερα από τρία χρόνια μέχρι να απευθυνθεί στον γιατρό, παρ’ όλο που οι κρίσεις επηρεάζουν την προσωπική […]

Σας ενδιαφέρουν