Ομιλία της Γιώτας Πούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας»

Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά έφερε στην υπολειτουργούσα Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, ένα θέμα μείζονος σημασίας. 

Στην ομιλία μου επεσήμανα τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε μπορεί ούτε θέλει να προβεί σε μια ανθρωπιστική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνη με τις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία θα συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Δέσμια του προεκλογικού ακροδεξιού λαϊκισμού της που δημιούργησε κοινωνικές υποδοχές ξενοφοβίας και ρατσισμοιύ, η κυβέρνηση αυστηροποιεί συνεχώς το πλαίσιο και περιορίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. 

Το «επιτελικό» κράτος αντί να σχεδιάσει μία εθνική πολιτική διαχείρισης, έχει καταντήσει ένα γραφείο εξυπηρετήσεων μικρών και μεγάλων συμφερόντων, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλευτεί ως επιχειρηματική ευκαιρία και την προσφυγική κρίση, όπως και την πανδημία, κάνοντας δώρα στους ημέτερους με αδιαφανείς συμβάσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Εκμεταλεύεται το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας ζουν στους περιορισμούς της  πανδημίας και εκμεταλεύεται επικοινωνιακά τα πάντα με εξασφαλισμένη τη συγκάλυψη από τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ.

Επεσήμανα ότι λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης που θα θέσει σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή, επιβάλλεται η κυβέρνηση να στραφεί σε άλλες πολιτικές και άλλες λύσεις, όπως το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ” που εφαρμόζει ο Δήμος Λεβαδέων και άλλοι 12 Δήμοι στην Ελλάδα, με επιτυχία επί 4 χρόνια και που λειτουργεί επ’ωφελεία των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. 

Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μπορεί να γίνει με  ισοκατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα, αξιοποιώντας τα προσφερόμενα  λόγω πανδημίας καταλύματα και ξενοδοχεία, χωρίς τις φυλακές- τα κλειστά κέντρα. 

Αν η κυβέρνηση βρει το πολιτικό θάρρος να μιλήσει στις τοπικές κοινωνίες χωρίς υποκρισία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών.

Share...

nea

Next Post

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει λόγω κορονοϊού

Κυ Μάι 10 , 2020
Την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού (2019-2020) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορωνοϊού, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.Ουσιαστικά, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιόδου […]

Σας ενδιαφέρουν