Τι είναι τα Βιο-ομοειδή?

της Φοίβης Ελευθεριάδου, Ρευματολόγος

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Αγκυλοποιητική Αρθρίτιδα. Τρία αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν γυναίκες και άντρες, όλες τις ηλικίες, ακόμα και παιδιά. Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και μπορεί να εκδηλωθούν με πόνο, δυσκαμψία, ερυθρότητα. Χρόνια νοσήματα που έχουν υφέσεις και εξάρσεις.  Αυτοάνοσα νοσήματα που παλιότερα οδηγούσαν με βεβαιότητα στην αναπηρία. Αν και στα τέλη του προηγούμενου αιώνα εμφανίστηκαν φάρμακα που καταπολεμούν την φλεγμονή, σε αρκετούς ασθενείς όμως αυτά δεν είναι αρκετά ή δυστυχώς εκδηλώνουν παρενέργειες. Επιπρόσθετα, ο αργός χρόνος δράσης τους πολλές φορές απογοήτευε τους ασθενείς που υπέφεραν με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική καθημερινότητα. 

Το μονοπάτι της φλεγμονής έγινε γνωστό με την ανάπτυξη της ανοσολογίας. Οι κυτταροκίνες που εκκρίνονται κατά την φλεγμονή έγιναν στόχος των φαρμακευτικών εταιρειών για την δημιουργία εξειδικευμένων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν στις αρχές του αιώνα. Τα καινοτόμα αυτά φάρμακα, τα λεγόμενα βιολογικά φάρμακα, είναι αποτέλεσμα μελέτης δεκαετιών. Φάρμακα υψηλού κόστους λόγω της προηγμένης τεχνολογίας και των πολυετών μελετών. 

Όπως και στα υπόλοιπα φάρμακα, έτσι και σε αυτά, όταν μετά από κάποια χρόνια λήξει η πατέντα του φαρμάκου, οι φαρμακευτικές βιομηχανίες μπορούν να παράγουν φάρμακα ανάλογα με τα πρωτότυπα, τα ονομαζόμενα βιο-ομοειδή.  

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκου, βιο-ομοειδές είναι το φάρμακο που είναι ανάλογης δομής με το πρωτότυπο βιολογικό, που έχει άδεια από τις αρχές και η δραστική του ουσία είναι παρόμοια με εκείνη του βιολογικού φαρμάκου αναφοράς. 

Τα πρώτα βιο-ομοειδή ήταν διαθέσιμα το 2006 και ήταν τα βιο-ομοειδή της ινσουλίνης και της ερυθροποιητίνης. Το πρώτο βιο-ομοειδές ρευματολογικό φάρμακο κυκλοφόρησε πριν 6 χρόνια. Τα βιο-ομοειδή είναι πιο οικονομικά από τα φάρμακα αναφοράς και αυτό επιτρέπει στα συστήματα υγείας να μπορούν να χορηγήσουν καινοτόμα άρα και πιο ακριβά φάρμακα σε περισσότερους ασθενείς. Το χαμηλότερο κόστος τους από τα πρωτότυπα δεν σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα. Τα βιο – ομοειδή, όπως και τα πρωτότυπα φάρμακα, μέσα από μελέτες πρέπει να αποδείξουν την ασφάλεια τους, την δράση τους και την αποτελεσματικότητα τους στα νοσήματα που έχει έγκριση και το φάρμακο αναφοράς. Ο έλεγχος των βιο-ομοειδών , αλλά και των πρωτοτύπων φαρμάκων, δεν σταματάει την στιγμή που παίρνουν έγκριση από τον ΕΜΑ για την κυκλοφορία τους. Μέσα από την φαρμακοεπαγρύπνηση, γιατροί, αλλά και οι ασθενείς, μπορούν να καταγράψουν όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τα βιο-ομοειδή κατασκευάζονται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, με πολλά χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή και διάθεση φαρμάκων. Φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν και πρωτότυπα φάρμακα. 

Η εισαγωγή των φαρμάκων αυτών είναι ένα από  τα πιο σημαντικά όπλα στην φαρμακευτική φαρέτρα του ρευματολόγου. Τα βιο-ομοειδή , όπως και το βιολογικά φάρμακα, έφεραν  την επανάσταση στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών αυτοάνοσων νοσημάτων. 

Μετά από χρόνια με τα βιο-ομοειδή μπορεί να μπουν τα νοσήματα σε ύφεση, να «κοιμηθεί» το νόσημα. Κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε έξαρση αφήνει το αποτύπωμα της στις αρθρώσεις με μικροκαταστροφές. Πολλές εξάρσεις έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης και την αναπηρία. 

Στόχος της σύγχρονης θεραπευτικής είναι η επίτευξη της πλήρους ύφεσης της νόσου. Δηλαδή ο ασθενής να μην πονάει και να μην κινδυνεύει από διάβρωση των αρθρώσεων. Με την ύφεση της νόσου αποφεύγεται η αναπηρία, η καταστροφή των αρθρώσεων και οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.  Χάρη στα καινοτόμα αυτά φάρμακα οι ασθενείς μπορούν να ξεχάσουν ότι νοσούν και να έχουν μια φυσιολογική ζωή: να κάνουν οικογένεια, να συμμετέχουν σε δραστηριότατες της οικογένειας, να κάνουν αθλήματα, να εργάζονται. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η γρήγορη έναρξη δράσης των φαρμάκων αυτών. 

Είναι όμως ασφαλή? Είναι το ίδιο ασφαλή με το πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα. Οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί με τα βιο-ομοειδή δεν διαφέρουν από αυτές που καταγράφονται και με τα φάρμακα αναφοράς. Η ασφάλεια τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε πολλές χώρες μπορεί να γίνει ανταλλαγή του φαρμάκου αναφοράς με το βιο-ομοειδές. Ο λόγος είναι η χαμηλότερη τιμή των βιο –ομοειδών. Έτσι μπορούν περισσότερα άτομα να επωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες. 

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα. Αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα που σήμερα ο ρευματολόγος με τα νέα «όπλα» που έχει στην φαρέτρα του μπορεί να τα φέρει σε ύφεση. 

Η ενημέρωση του κοινού γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Viatris.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας

Share...

nea

Next Post

Συνάντηση Ταγκαλέγκα με Σύλλογο Αμαρυλλίς

Τρ Νοέ 23 , 2021
Ο  Δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας υποδέχτηκε την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 το νέο Δ.Σ. του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων ‘‘Η Αμαρυλλίς’’. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, αναπτύχθηκαν διεξοδικά ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, σχετικά με την κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των Τσουκαλάδων, καθώς και προβλήματα […]