ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2021 – 200 χρόνια ελεύθεροι

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε Βοιωτίας τίμησε πανηγυρικά την επέτειο των 200 χρόνων από την Κήρυξη τηςΕπανάστασης στη Ρούμελη, οργανώνοντας 2ήμερο επετειακών εκδηλώσεων για την κορύφωση του Αγώνα γιαΑνεξαρτησία με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό για τη «Μάχη της Πέτρας». 

Αρχικά,  το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 στην Πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Υψηλάντη, σε συνεργασία με τηνΤοπική Κοινότητα Υψηλάντη του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Υψηλάντη, πραγματοποιήθηκε μια βραδιά τιμής και μνήμης για τα 200 χρόνια από την «Μάχη της Πέτρας» (12/9/1829) με τίτλο: «Ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς «Πλειάδες» τραγουδά για την Ελλάδα». 

Η εντυπωσιακή χορωδία των Γυναικών από την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς και οι αξιόλογοι μουσικοί που τηνπλαισίωσαν απέδωσαν μοναδικά γνωστά και αγαπημένα ακούσματα, τραγούδια για τις ηρωικές μορφές της πατρίδαςμας, κάνοντας μια υπέροχη μουσική γέφυρα του σήμερα με το χθες. 

Ακολούθως, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά απέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στον ΔήμαρχοΑλιάρτου Θεσπιεών κ. Γιώργο Ντασιώτη, στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Υψηλάντη κ. Νίκο Αντωνίου, τον Πρόεδρο τουΠολιτιστικού Συλλόγου Υψηλάντη κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο καθώς και την Πρόεδρο της Γυναικείας ΧορωδίαςΛιβαδειάς «Πλειάδες» κα Ιωάννα Παναγιωτίδη – Σταύρου. 

Την επομένη, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Υψηλάντη Βοιωτίας, σε συνεργασία μετο το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας & Νήσων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την ΤοπικήΚοινότητα Υψηλάντη  του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, εορτάστηκε η 200ή επέτειος για τη «Μάχη της Πέτρας». 

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, τελέστηκε επιμνημόσυνηδέηση στο μνημείο του ήρωα Δημήτριου Υψηλάντη στο περίβολο του Μοναστηριού και στη συνέχεια κατάθεσηστεφάνων από την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας  κα. Φανή Παπαθωμά, τους βουλευτές του Νομού και εκπροσώπουςτου α` και β` βαθμού Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς καιτους εκπροσώπους των Ποντιακών Σωματείων. 

Την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” εκπροσώπησε με την παρουσία του ο κ. Άγης Σαντοριναίος Υπεύθυνος ΜάρκετινγκΝομισματικού Προγράμματος.

Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια μιας δίγλωσσης επετειακής επιγραφής με πληροφορίεςγια την «Μάχη της Πέτρας» και την συμβολή του Δημήτριου Υψηλάντη στην διαμόρφωση του νέου Ελληνικούκράτους , προσφορά της Π.Ε. Βοιωτίας για την φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

Με το πέρας των εκδηλώσεων η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Η Επανάσταση στηΡούμελη έληξε στην Πέτρα. Αυτή η τεράστια ιστορική παρακαταθήκη αποτελεί για εμάς στην Π. Βοιωτίας μια ύψιστηεθνική αποστολή, μια διαχρονική ευθύνη για το σήμερα και το αύριο. Γι αυτό και αναλάβαμε την  πρωτοβουλία ναπαραδώσουμε σε αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο, μια δίγλωσση Επετειακή Επιγραφή με πληροφορίες για την Μάχη ΤηςΠέτρας. Οι αγώνες των προγόνων μας είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον μας.

Share...

nea

Next Post

Δήμος Θηβαίων: Δωρεάν rapid tests την Τρίτη στα Βάγια και την Τετάρτη στη Θήβα

Δε Σεπ 27 , 2021
O Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, συνεχίζει τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.  Για την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021, έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή δωρεάν ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(rapidtests) στη Δημοτική Ενότητα Βαγίων και την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, θα διενεργηθούν rapid tests στην πόλη της Θήβας. Αύριο […]