Ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο!

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Αν και το καλοκαίρι διανύει τον τρίτο του κατά σειρά μήνα, η ζέστη, η θάλασσα, οι παραλίες και όλα του τα παρελκόμενα, καλά κρατούν. Είναι η ιδανική εποχή για κάποιους, να ξεβολέψουν από το ράφι μιας βιβλιοθήκης ένα βιβλίο και μαζί του να ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι…

Βέβαια, το διάβασμα δεν έχει εποχή, δεν έχει μέτρο, δεν έχει αρχή και τέλος. Δε χωρά αντίλογος στο ότι η προσφορά του είναι ανεκτίμητη, πολύτιμη και απαραίτητη. Είναι μεν μια μοναχική ενασχόληση, μιας και το διάβασμα απορροφάει όλο μας το «είναι», δεν παύει δε, να μας συντροφεύει και να αντισταθμίζει πολλές φορές τις ώρες πλήξης και μοναξιάς που καραδοκούν να μας εξουσιάσουν.

Τα οφέλη του βιβλίου είναι υπεράριθμα και σημαντικά. Επιγραμματικά θα αναφέρω κάποια από αυτά γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις στο έπακρο, όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει ένα βιβλίο…

Συντροφιά με ένα βιβλίο, έχεις τη δυνατότητα να αμβλύνεις την ένταση, να κατευνάσεις τους πιεστικούς ρυθμούς μιας κουραστικής ημέρας, να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα στρες και επιπροσθέτως ενδυναμώνοντας την μνημονική ικανότητα που στις μέρες μας απειλείται, αλλά το σημαντικότερο όλων… να ταξιδέψεις! Να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο, στο παρόν μα και στο μέλλον, να ανακαλύψεις άγνωστους πολιτισμούς, νέους κόσμους μα και χαμένες Ατλαντίδες, να περιπλανηθείς στις σελίδες του σαν σε σοκάκια αχαρτογράφητα, να ονειρευτείς και να ονειροπολήσεις.

Το βιβλίο είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων γι’ αυτό και δικαιωματικά έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό «παράθυρο στον κόσμο». Η ιστορία της ανθρωπότητας, τα επιτεύγματα του ανθρώπινου είδους, οι εφευρέσεις, τα σημαντικότερα γεγονότα του παρελθόντος, βολεύονται ανάμεσα σε λέξεις και παραγράφους μιας απειρίας βιβλίων και περιμένουν υπομονετικά να ξεπηδήσουν και να ανακαλυφθούν εκ νέου από έναν καινούριο αναγνώστη. 

Σαφέστατα στις μέρες μας και διανύοντας μια τρομακτική εξελικτική πορεία στην τεχνολογία ζώντας στην ψηφιακή εποχή, όλα αυτά μπορούν με ένα κλικ να βρεθούν μπροστά σου. Αλήθεια είναι, αλλά μια απρόσωπη οθόνη δε μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση που σου προσφέρει ένα βιβλίο ξεφυλλίζοντας το ή απολαμβάνοντας τη μυρωδιά που αποπνέει το χαρτί του, για να μην αναφερθώ στις επιβλαβείς συνέπειες των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών μέσων.

Επίσης θεμελιακή, είναι η προσφορά του βιβλίου στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια του ανθρώπου, αλλά και στη διάπλαση του συναισθηματικού του υποβάθρου αποτρέποντας μας από κάθε είδους λήθαργο χαρίζοντας μια μοναδική αίσθηση γαλήνης. Αρωγός της μόρφωσης, της βελτίωσης της ικανότητας συγκέντρωσης (αλλά και της ποιότητας του ύπνου) και της εξέλιξης του εσωτερικού μας κόσμου, του εμπλουτισμού του προφορικού λόγου και του λεξιλογίου μας, της υπερδιόγκωσης των ιδεών μας αλλά και της ανάπτυξης της φαντασίας μας. Ερίτιμα χαρακτηριστικά που μπορούν να υιοθετηθούν από καθέναν από εμάς αβίαστα, μέσα από την αγάπη μας για τα βιβλία και το διάβασμα.

Ανοίγοντας και διαβάζοντας ένα βιβλίο, ανοίγονται μπροστά μας κόσμοι μαγικοί, τους οποίους είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε. Ταξιδεύουμε νοερά σε μέρη άγνωστα, βιώνουμε την περιπέτεια εκτοξεύοντας της αδρεναλίνη, συντροφεύουμε τον πρωταγωνιστή ή τον αφηγητή της ιστορίας, συμπάσχουμε μαζί τους στα πάθη, φορτιζόμαστε με τις αγωνίες τους, συγκινούμαστε με τη δύναμη ψυχής τους, θυμώνουμε με τις αποτυχίες τους, χαιρόμαστε με τη χαρά τους, άλλοτε πάλι ζηλεύουμε τις επιτυχίες τους, πάντα όμως υπερχειλίζουμε από πλούσια συναισθήματα και όλα αυτά ρουφώντας λαίμαργα τις σελίδες ενός ταπεινού και πολλά υποσχόμενου βιβλίου γι’ αυτό και αναμφίβολα το βιβλίο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας ( και κατ’ επέκταση οικονομικά προσιτό). 

Θα τολμήσω να ισχυριστώ ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου. Μην προτρέχετε! Αναλογιστείτε την ανιδιοτελή προσφορά του, την αμέριστη υπομονή αλλά και προσμονή του να μας διαφωτίσει, να μας πληροφορήσει, να μας συνεπάρει, να μας αλλάξει τη διάθεση, να μας βγάλει από μια κακή ψυχολογική κατάπτωση και να δεχτεί αθόρυβα την εγκατάλειψή μας. Φίλος χωρίς απαιτήσεις, φίλος επί 24ωρου βάσεως, φίλος χωρίς να κρίνει και χωρίς να ζητά.

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα βιβλίο, δωρίζοντας μας στιγμές χαλάρωσης, πνευματική εγρήγορση, βέλτιστη συγκέντρωση και απομάκρυνση άγχους, πόροι που προάγουν την ευμάρεια και την ευεξία.  

Το ταξίδι αρχίζει με ένα βιβλίο. Μην αργείς, σαλπάρουμε. 

Άλλος με τη βάρκα μας;

Share...

nea

Next Post

Επτά βήματα για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Πε Αυγ 19 , 2021
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Συμμετείχαν επίσης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής ανασυγκρότησης Σταύρος Μπένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, οι […]

Σας ενδιαφέρουν