Γράφει
ο Αποστόλου Χρήστος
Φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Η έννοια της ποιότητας είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή, του οποίου η τιμή έχει ένανπρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ τους. Τα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά για την εμπορική διακίνηση ενός προϊόντος στην αγοράκαι για την εξαγωγή του έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με την ποιότητα του αρωματικού φαρμακευτικού φυτού καθώς και τηντελική χρήση του, δηλαδή αν χρησιμοποιηθεί για το άρωμα, την γεύση, για ιατρικούς σκοπούς ή ακόμα και για τον βιολογικόκαταναλωτή που θέλει τα προϊόντα του να μην γίνονται με την χρήση ζιζανιοκτόνων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Έτσι για αυτή την πληθώρα των απαιτήσεων όλοι οι επαγγελματικοί και κρατικοί οργανισμοί έχουν θεσπίσει κάποιεςσυγκεκριμένες απαιτήσεις-προδιαγραφές σε σχέση με τον έλεγχο της ποιότητας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών. Γιαπαράδειγμα, η Γαλλική AFNOR καθορίζει μία συγκεκριμένη διάταξη για τις παραγωγικές διαδικασίες όσον αφορά τα βότανα, τααρτύματα, τα αιθέρια έλαια κτλ. Ορίζουν ότι για κάθε δρόγη και φυτικό προϊόν που συμπεριλαμβάνεται προς το εμπόριο θα πρέπεινα προσδιορίζεται μεταξύ άλλων ακριβώς το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται, ρίζα, άνθος κτλ. καθώς και το φυτικό τουυλικό, αν είναι δηλαδή νωπό, ξηρό, θρυμματισμένο, ολόκληρο κτλ. Θα πρέπει να καθορίζεται επίσης η ελάχιστη απαιτούμενηπεριεκτικότητα σε ορισμένα αιθέρα έλαια και η μέγιστη ως προς τα δραστικά συστατικά. Όλες οι προδιαγραφές προσδιορίζουνεπακριβώς το εμπορικό υλικό για μία φαρμακοβιομηχανία τόσο ως προς την ποσότητα όσο και προς την ποιότητα επεξεργασίας.
Τέλος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για την ποιότητα του τελικού προϊόντος παίζει καθοριστικό ρόλο η διαδικασία τηςξήρανσης, έτσι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγχρόνως οι απαιτήσεις των εν γένει προδιαγραφών πουισχύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των φυτικών υλικών.