«Επιβεβλημένη η άμεση αποζημίωση στους αγρότες της Βοιωτίας, για τις προκληθείσες ζημιές στα σιτηρά»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητείται η μέριμνα της Πολιτείας με την άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή οικονομικής καταστροφής και την μέγιστη προστασία των παραγωγών σιτηρών της Βοιωτίας.

Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι οι επαναλαμβανόμενες πλέον ζημιές, όπως συνέβη και την τρέχουσα χρονιά από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλήττουν τους αγρότες οι οποίοι, αν και δεν είναι οι κύριοι υπαίτιοι του φαινομένου του θερμοκηπίου, υφίστανται ήδη από τους πρώτους τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και, συνεπώς, ανησυχούν όλο και περισσότερο για το εισόδημα τους και την επιβίωσή τους. 

Τονίζεται επίσης ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ζημιές συμβαίνουν πλέον σε χρονικές περιόδους, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο ασφαλιστικό κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, όπως συνέβη φέτος με την γεωργική παραγωγή και ειδικά με την παραγωγή σιτηρών, η οποία στην Βοιωτία αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, λόγω του έντονου ανοιξιάτικου παγετού και της ξηρασίας που ακολούθησε μέχρι σήμερα, οι παραγωγή σιτηρών από 450 έως 600 κιλά το στρέμμα, μειώθηκε δραματικά στα 150 με 200 κιλά το στρέμμα, ήτοι σε ποσοστό άνω του 60%. Εάν σε αυτή την ζημιά υπολογιστεί και η μειωμένη τιμή που προσφέρεται στους αγοραστές για αυτά τα σιτηρά, η ζημιά στο εισόδημα των σιτοπαραγωγών της Βοιωτίας ξεπερνάει το 70%. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι παραγωγοί σιτηρών της Βοιωτίας είναι σε απόγνωση, αφού λόγω μη προσαρμογής του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, δεν γνωρίζουν ούτε πώς, ούτε με ποια διαδικασία θα γίνει εκτίμηση των αποδεδειγμένων ζημιών στα σιτηρά και πώς θα τους καταβληθεί η αναγκαία αποζημίωση,  ώστε να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή και την προφανή αδυναμία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, να προμηθευτούν σπόρο και εφόδια.   

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός πότε θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και με ποιό τρόπο θα εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε με την νέα χρονιά οι παραγωγοί σιτηρών της Βοιωτίας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. 

Επίσης, ζητείται να ληφθούν άμεσα μέτρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, για την διευκόλυνση και ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών σιτηρών Βοιωτίας, καθ’ όσον ένεκα και λόγω της μεγάλης μείωσης του εισοδήματος, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθούν προς εκπλήρωση αυτών. 

Share...

nea

Next Post

Θέμης Χειμάρας: "Τα αγροτικά προϊόντα στις αγορές του κόσμου!"

Τε Ιούλ 14 , 2021
Με βασικό θέμα συζήτησης την παρουσία των αγροτικών προϊόντων της Φθιώτιδας στις παγκόσμιες αγορές, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφειας κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρο της Enterprise Greece κ. Γιάννη Σμυρλή. […]

Σας ενδιαφέρουν