«Προκλητική η αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αμπελουργούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου»

Με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση μετά την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί και οι επιχειρήσεις του κλάδου, ζητείται εκ νέου η λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι η κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών των οινοπαραγωγών, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης οίνου, λόγω της πανδημίας αλλά και των παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων lockdowns και της συνακόλουθης αύξησης των αποθεμάτων κρασιού στις αποθήκες, οδηγεί σε απόγνωση τους οινοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου και επιβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα.

Τονίζεται επίσης ότι η ΕΔΟΑΟ, η ΚΕΟΣΟΕ και ο ΣΕΟ ζητούν την ενδυνάμωση του κλάδου και προτείνουν είτε το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που αφορά τις ενισχύσεις προς τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – de minimis. Παράλληλα, ζητούν όχι μόνο τη διασφάλιση αλλά την αύξηση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ για το μέτρο του «πράσινου τρύγου» και παράλληλα εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του μέτρου της αποθεματοποίησης.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από την Κυβέρνηση να αντιληφθεί την σπουδαιότητα και ιδιαιτερότητα του θέματος και να προβεί στην άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία με έκτακτη χρηματοδότηση τους. 

Επίσης να απαντήσει στη Βουλή ποιός ο ειδικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον αμπελοοινικό τομέα και ποιά η θέση για τα μέτρα στήριξης που ζητούν η ΚΕΟΣΟΕ, η ΕΔΟΑΟ και ο ΣΕΟ. 

Share...

nea

Next Post

Σε επιφυλακή η Βοιωτία για καύσωνα και πυρκαγιές

Πε Ιούλ 1 , 2021
Έκτακτη Σύγκλιση  Σ.Ο.Π.Π. πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη    της Π. Ε. Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά,  για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, κατηγορία 4, για πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Βοιωτίας . Αφορά λήψη μέτρων βάση των μνημονίων ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων.    Στην σύσκεψη συμμετείχαν η  Αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος […]