Έρευνα συνδέει τον καρκίνο με τη χρόνια φλεγμονή

Πρόσφατη έρευνα παρέχει πληροφορίες για το πώς η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη λευχαιμίας και άλλων καρκίνων του αίματος.

Ο Eric Pietras, μέλος του University of Colorado Cancer Center και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αιματολογίας, και ο James DeGregori, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Γενετικής, ήταν οι επικεφαλής των δύο μελετών.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση των προφλεγμονωδών κυτοκινών IL-1 στα αιμοποιητικά βλαστικά και προγονικά κύτταρα (HSPCs). Ο DeGregori λέει ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της μελέτης αυτή ήταν η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν το είδος των ώριμων λευκών αιμοσφαιρίων που παράγονται από τα βλαστοκύτταρα του αίματός μας (τα HSPCs), ιδιαίτερα ως απάντηση στη χρόνια φλεγμονή.

Σε μοντέλα ποντικών, μια ένεση με IL-1, μιμείται μια λοίμωξη και προκαλεί φλεγμονή. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό επηρέασε την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται κοκκιοκύτταρα, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η φλεγμονή φάνηκε να μεταβάλλει την επιλογή των HSPCs προς ογκογονικές μεταλλάξεις του γονιδίου Cebpa (βασικός παράγοντας μεταγραφής για την παραγωγή ώριμων μυελοειδών κυττάρων όπως είναι τα κοκκιοκύτταρα) -αυτό ανευρίσκεται συχνά στη λευχαιμία.

Παραδείγματα παθήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια φλεγμονή περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα και χρόνιες λοιμώξεις όπως είναι η κολίτιδα. Ωστόσο, ο DeGregori λέει ότι η πιο διαδεδομένη αιτία φλεγμονής είναι απλά το γήρας. 

Ο DeGregori λέει ότι το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, δηλαδή ότι οι μεταλλάξεις οδηγούν στον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. 

Ο Pietras ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσουμε προσεκτικά τα ευρήματα στην ανθρώπινη βιολογία. «Νομίζω ότι υπάρχουν διάφορες επιπτώσεις από την έρευνά μας. Μια είναι ότι μαθαίνουμε περισσότερα για το πότε και πού τα βλαστοκύτταρα αποκτούν για πρώτη φορά μεταλλάξεις και για το βαθμό στον οποίο η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των μεταλλαγμένων HSCs να ξεκινήσουν τελικά μια λευχαιμία. Αυτό που μας λέει είναι ότι εάν μπορούμε να παρέμβουμε νωρίς, ίσως είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος».

Share...

nea

Next Post

Μου μαθαίνετε σας παρακαλώ, να επιβιώνω?

Τε Ιούν 30 , 2021
Τις τελευταίες ημέρες, η ιστορία του πατέρα – ιερέα από τη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα έχασε τη 14χρονη κόρη του, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Όλοι μιλούν για το μοιραίο ιατρικό λάθος που στέρησε τη ζωή αυτού του άτυχου παιδιού και ζητούν να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Σε μια συνέντευξη που έδωσε […]