«Κωφεύει η Κυβέρνηση στην αναγκαιότητα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών της Βοιωτίας»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ζητείται η στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, η βαμβακοκαλλιέργεια, της οποίας η πολλαπλασιαστική δυναμική είναι αναμφισβήτητη, πλέον βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο αδράνειας, αδιαφάνειας και αδιαφορίας. Την προηγούμενη περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες και μείωσαν αισθητά τις αποδόσεις. Παράλληλα, οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με την παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα που επέφερε,  μείωσαν τη ζήτηση και τη διάθεση βάμβακος, ενώ η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, δημιούργησε χρηματιστηριακές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες και κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Τονίζεται επίσης ότι οι αγρότες, διαθέτοντας περιορισμένη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων,  έμειναν ευάλωτοι και στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Κυβέρνηση, αν και υποσχέθηκε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στήριξη στο βαμβάκι, δεν έχει προς το παρόν εφαρμόσει πολιτικές αντιστάθμισης που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των βαμβακοπαραγωγών. Οι Κανονισμοί και τα εργαλεία της ΕΕ, για έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς και η ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία, δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός εάν θα συνδράμει άμεσα με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, αν σκοπεύει να αξιοποιήσει τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/872 που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εξοικονομήσουν πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία και ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης έως σήμερα. 

Τέλος, ερωτάται εάν σκοπεύει να εναρμονίσει τις πολιτικές του με το ενωσιακό δίκαιο, ώστε να βελτιωθεί η θέση των βαμβακοπαραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα στρέβλωσης της αγοράς και ποιες είναι οι έως σήμερα παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση στήριξης σε έναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται έντονα.

Share...

nea

Next Post

Νέα έργα βελτίωσης οδικού δικτύου Π.Ε. Φωκίδας

Τε Ιούν 2 , 2021
Δύο ακόμη έργα, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 €, για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Φωκίδας ξεκινούν μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό. Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ-ΤΟΙΧΟΙ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ […]