Ανακοίνωση ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για το ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια

Το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω πανδημίας και «κλειστών» σχολείων, θέτει σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», αποκαλύπτοντας την αδιαφορία του για κάθε διαδικασία ανοικτού διαλόγου, κάθε διαφορετική άποψη και τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας.

Στο άρθρο 51 του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι «Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη». Στο επόμενο άρθρο αναφέρεται ότι δικαίωμα εγγραφής ή μετεγγραφής στην Α και Β τάξη των ημερησίων ΕΠΑ.Λ. έχουν οι μαθητές έως 17 ετών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, στερεί την εκπαιδευτική εξέλιξη από τους μαθητέςαφού δεν επιτρέπει:

  •  στους απόφοιτους των ΓΕΛ  να εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., για απόκτηση πτυχίου, 
  • στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για απόκτηση πτυχίου σε άλλον τομέα από αυτόν που αποφοίτησαν και 
  • στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. να εγγραφούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ειδικότητας στον ίδιο τομέα. 

Στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου, επί του άρθρου 51, αναφέρεται ότι: “Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών. Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή.”

Δηλαδή, υπεύθυνοι για τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι οι μαθητές άνω των 17 ετών!! Παράλληλα, υπάρχει η αποδοχή μιας σκόπιμης και απαράδεκτης τακτικής για μείωση  του μαθητικού δυναμικού των ημερησίων ΕΠΑΛ!! 

Η ρύθμιση αυτή, αποτελεί μια βαθιά  συντηρητική αντίληψη της εκπαιδευτικής λειτουργίαςκαιδημιουργείέντονη ανησυχία και προβληματισμό – σε καθηγητές και μαθητές – για το μέλλον της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και των ΕΠΑ.Λ. 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ οφείλει να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου,να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και να προχωρήσει, χωρίς αλαζονεία και «κλειστά» σχολεία, σε ανοικτό δημοκρατικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα που δίνει τη μάχη  – και σήμερα – για να κρατήσει όρθιο το Δημόσιο Σχολείο. 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Συνεχίζουμε Ενωτικά & Αδέσμευτα

« με λογισμό και μ’ όνειρο »

Share...

nea

Next Post

Εξαφανίστηκε δεκάχρονο κορίτσι στη Στυλίδα

Τε Απρ 29 , 2020
Στην ενεργοποίηση του Amber Alert προχώρησε την Τετάρτη το «Χαμόγελο του Παιδιού», κατόπιν Εισαγγελικής Εντολής, καθώς στις 9:30 εξαφανίστηκε από τη Στυλίδα η δεκάχρονη Δήμητρα Μελαχροινάκη, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης Εισαγγελικής εντολής απομάκρυνσης της από επικίνδυνο περιβάλλον. Η Δήμητρα έχει ύψος 1.40 μ., έχει 30 κιλά βάρος, έχει ξανθά μαλλιά […]

Σας ενδιαφέρουν