COVID-19: Δύο τεστ έτοιμα για κυκλοφορία

Δύο σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται να καθορίσουν την πολιτική που θα υιοθετήσουν αρκετές χώρες απέναντι στην πανδημία.

Η πρώτη αφορά την έγκριση με ταχεία διαδικασία από τον FDA του τεστ αντισωμάτων της Abbot. Πρόκειται για ένα τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και γρήγορα για να δώσει αποτελέσματα (το παρομοιάζουν σε ευκολία με το τεστ εγκυμοσύνης).

Προς το παρόν, το τεστ που αναπτύσσεται στην πλατφόρμα ID NOW™ θα χρησιμοποιείται από ιδιώτες γιατρούς και νοσοκομεία στις ΗΠΑ, αλλά σε δεύτερη φάση μπορεί να αποσταλεί και στο σπίτι και να χρησιμοποιηθεί και από τους πολίτες. Η Abbott δήλωσε ότι σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα την παραγωγή του τεστ, με απόδοση 50.000 τεστ/ημέρα.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα» υπογραμμίζει ο John Frels, αντιπρόεδρος R&D της Abbott, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Δίνει θετικά αποτελέσματα σε πέντε λεπτά και αρνητικά σε 13 λεπτά». Ωστόσο η πλατφόρμα της Abbott προς το παρόν θα διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι ένα γρήγορο τεστ 15 λεπτών για την ανίχνευση του ιού σε βασικές εκκρίσεις, το οποίο είναι έτοιμο να μπει στην κυκλοφορία.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα επιτρέψει τον εντοπισμό των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Αυτά τα άτομα, όπως σχολιάζει ο καθηγητής του Harvard, Όθωνας Ηλιόπουλος, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, θα μπορέσουν σταδιακά να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να βοηθήσουν να λειτουργήσουν οι πόλεις και οι αγορές. Και αυτή η στρατηγική θα έπρεπε να καταστεί πρώτη προτεραιότητα για τα κράτη.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, σε δική του ανάρτηση, πρότεινε να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια.

«Ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή. Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας» επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.

Share...

nea

Next Post

Τουρκία: Σε καραντίνα 39 κατοικημένες περιοχές για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού

Δε Μαρ 30 , 2020
Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν σήμερα καραντίνα σε 39 κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε 18 πόλεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει 131 ανθρώπους στη χώρα. Καραντίνα επιβάλλεται σε μια πόλη, έξι συνοικίες, 28 χωριά και τέσσερις κοινότητες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αύξηση […]