Χριστόδουλος Στεφανάδης: Η κολχικίνη μπήκε στο κοκτέιλ φαρμάκων για τη νόσο COVID-19

Θάνος Ξυδόπουλος

Ο γνωστός καθηγητής καρδιολογίας και επόπτης φαρμάκου για τον κορωνοϊό κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο zougla.gr αναλύει πόσο χρήσιμη είναι η κολχικίνη στη θεραπεία της νόσου COVID -19, καθώς στο 20% των ασθενών που καταλήγουν φαίνεται η αιτία να είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο κ. Στεφανάδης ανέφερε τα εξής: «H κολχικίνη είναι ένα φθηνό, αλλά πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η δική μας ερευνητική ομάδα με τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και τον καθηγητή του Υale Michael Cleman έχει διαπιστώσει ότι η κολχικίνη βοηθά να αντιμετωπίσουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, την κολπική μαρμαρυγή αλλά και την επαναστένωση μετά από την τοποθέτηση stent. Γι΄ αυτόν τον λόγο η κολχικίνη μπαίνει στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών που δημιουργεί ο ιός στην καρδιά, όπως το μυοκάρδιο. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν και σχετίζονται με τη φλεγμονή στο μυοκάρδιο ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Είναι μία ελληνική πρόταση που πήρε το “πράσινο” φως από τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ και πέρασε από όλα τα κέντρα αναφοράς. Σε έναν μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα της έρευνας. Ήδη το φάρμακο μπήκε στο κοκτέιλ φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου. Ακόμα και Καναδοί ερευνητές θα εφαρμόσουν την ελληνική πρόταση, αφού, όπως ενημέρωσαν, ξεκινούν χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς του ιού».

Ο κ. Στεφανάδης ανέφερε ότι στην έρευνα για την κολχικίνη συμμετέχουν όλοι οι διακεκριμένοι καρδιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι της χώρας που είναι και μέλη της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου ιού.

Η κολχικίνη (colchicine) χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη φλεγμονή. Το φάρμακο χορηγείται στην αρχική φάση της νόσου σε ασθενείς, με το σκεπτικό ότι θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θεραπεύει από τον κορωνοϊό, αλλά θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά, κάτι που θα γίνει πιο καλά γνωστό σε περίπου έναν μήνα. 

Share...

nea

Next Post

COVID-19: Δύο τεστ έτοιμα για κυκλοφορία

Δε Μαρ 30 , 2020
Δύο σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται να καθορίσουν την πολιτική που θα υιοθετήσουν αρκετές χώρες απέναντι στην πανδημία. Η πρώτη αφορά την έγκριση με ταχεία διαδικασία από τον FDA του τεστ αντισωμάτων της Abbot. Πρόκειται για ένα τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και γρήγορα για […]

Σας ενδιαφέρουν